Pieczarki są głównie źródłem cennego i lekkostrawnego białka, błonnika, kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia. Zawierają także sporo witaminy C, rzadkie pierwiastki jak jod, selen, chrom, miedź.
Regularne spożywanie pieczarek, 3-4 razy w tygodniu, może spowodować załagodzenie przewlekłych bólów głowy (zawierają dużą ilość witamin B1 i B2).
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Włącza się je do diety pacjentów, których organizmy są osłabione długotrwałym podawaniem leków, po operacjach. Regularne spożywanie pieczarek pomaga wyeliminować toksyny, sole metali ciężkich z organizmu.
Mimo, że składają się w 90% z wody i są niskokaloryczne to jednocześnie bardzo pożywne i dają uczucie sytości na długi czas. Ze względu na wysokiej jakości lekkostrawne białko, pieczarki mogą zastąpić mięso w żywieniu. Jest ono trawione kilka razy szybciej niż białko zwierzęce, dlatego pieczarki mają stałe miejsce w diecie sportowców. Zalecana dawka pieczarek dziennie wynosi 15 – 20 dag.