Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Fasolka po europejsku

Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach. Można z niej zrobić naprawdę ciekawe dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
*400 g fasolki szparagowej
*4 średnie ziemniaki
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 marchewki
*kawałek pora
*1 łyżka masła klarowanego
*1,5 l bulionu
*1/2 łyżeczki kurkumy
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*sól
*pieprz
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*garść posiekanego koperku

Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewki pokrojone w drobną kostkę. Dorzuć posiekaną białą część pora i przesmażaj kilka minut.
2. Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw kurkumą. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pod przykryciem gotuj przez 15 min.
3. Następnie dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową pokrojoną w 1,5-centymetrowe kawałki, przykryj i gotuj przez 25 min.
4. Zdejmij z ognia, zabiel hartowaną śmietaną. Dorzuć posiekany koperek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gulasz z fasolką (danie z Prowansji)

SKŁADNIKI :
*0,75 kg wołowiny na gulasz
*4 małe cebule
*smalec do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*125 ml czerwonego wytrawnego wina
*po gałązce rozmarynu, szałwii, tymianku
*2 czubate łyżki mąki pszennej
*40 dkg fasolki szparagowej
*4 dojrzałe pomidory
*sól
*pieprz
*słodka mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kostki, oprósz mąką, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmażaj do zrumienienia. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 min.
3. Potem oprósz mięso solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i winem. Dodaj 1 litr wody, wsyp wybrane zioła.
4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem od 1 do 1,5 godz.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Fasolę umyj, odetnij ogonki i pokrój na mniejsze części.
6. Gulasz podlej jeszcze 2 szklankami wody. Dodaj pomidory i fasolkę. Gotuj 30 min.
7. Pod koniec gotowania przypraw do smaku. Podawaj z kawałkami bagietki.

Fasolka w sosie pomidorowym (danie greckie)

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej
*750 g świeżych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*szczypta wędzonej papryki
*1 łyżeczka suszonego oregano
*100 g sera feta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój na 3,5-centymetrowe kawałki. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmaż do zeszklenia.
4. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś, aż z pomidorów wyparuje woda.
5. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Fasolka po francusku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej lub mamuciej
*1 cebula
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól, szczypta gałki muszkatołowej
*garść posiekanej natki pietruszki
*przyprawa typu Vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
3. Odcedzoną fasolkę dodaj do cebuli, posyp posiekaną natką, dopraw gałką muszkatołową, solą i vegetą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także lekko się zrumieniła.

Fasolka po polsku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej: zielonej, żółtej lub mamuciej
*2 łyżki masła
*1-2 łyżki bułki tartej
*sól, cukier

Wykonanie:
1. Fasolkę opłucz i po usunięciu końcówek zalej litrem wrzątku.
2. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotuj 10-15 min, w zależności od upodobań.
3. Odcedź i polej zrumienioną na maśle bułką tartą lub roztopionym masłem.

2024-07-08 18:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak odmłodzić naczynia krwionośne

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 72-73

[ TEMATY ]

zdrowie

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Z wiekiem naczynia krwionośne tracą elastyczność. Spowalnia proces produkcji kolagenu i elastyny. Czy mamy jakiś wpływ na tempo ich starzenia się?

Choroby układu krążenia są w Polsce główną przyczyną zgonów oraz częstym powodem długotrwałego stosowania leków. Już wkrótce może się okazać, że po 60. roku życia u większości Polaków będą się pojawiać zmiany w naczyniach krwionośnych w postaci co najmniej mniejszej elastyczności, twardnienia czy wolniejszych przepływów. U niektórych mogą się pojawić groźniejsze zmiany miażdżycowe. Warto rozważyć, jaki mamy wpływ przynajmniej na tempo starzenia się naczyń, które transportują krew, tlen i składki odżywcze do naszego ciała.
CZYTAJ DALEJ

Groby Pańskie 2025 - Galeria [Aktualizacja: 11:36]

2025-04-19 11:36

Magdalena Lewandowska

Grób Panski - katedra wrocławska

Grób Panski - katedra wrocławska

Piękną tradycją stało się budowanie w kościołach Grobu Pańskiego. Zapraszamy do przesyłania nam zdjęć z waszych kościołów i kaplic, a to pozwoli nam stworzyć piękną galerię. Czekamy na wasze zdjęcia, które możecie wysyłać na adres wroclaw@niedziela.pl

Prosimy, aby zdjęcia przesyłać do Niedzieli Zmartwychwstania.
CZYTAJ DALEJ

Grób Pański na Jasnej Górze - kilkumetrowy krzyż, kamień z Golgoty i stare wrota

2025-04-19 11:41

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Monika Książek

Ustawiony w centralnym miejscu, tuż przy figurze Chrystusa, kilkumetrowy drewniany krzyż ze stułą, wkomponowany w drewnianą kolumnę kamień z Golgoty oraz mnóstwo zieleni – to główne elementy wystroju Bożego Grobu w Kaplicy Matki Bożej na Jasnej Górze. Jego tło stanowią stare wrota.

„Kamień z Golgoty, Jezus w Grobie, Najświętszy Sakrament, krzyż, dalej już tylko niebo” - opisywał odpowiedzialny za dekorację Grobu brat Dawid Respondek, cytowany przez biuro prasowe Jasnej Góry.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję