Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Leczenie św. Hildegardy

Choć jej rady pochodzą sprzed tysiąca lat, dziś przeżywają istny renesans. Jaki jest przepis świętej na zdrowie?

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

natura

św. Hildegarda

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Hildegarda była niezwykłą niemiecką benedyktynką, wizjonerką, mistyczką, lekarką i doktorem Kościoła. Miała ogromną mądrość w kwestii zarówno wiary, jak i leczenia człowieka. Wiele osób poddających się jej zaleceniom zdrowieje, nawet z nieuleczalnych chorób. Medycyna hildegardowa przeżywa renesans, w Polsce mamy sporo dostępnych sklepów, centrów leczenia i książek. Warto przyjrzeć się temu, co Bóg objawił tej świętej i przynajmniej część z tych wskazówek wcielić w życie.

Według wizjonerki, każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, na które może wpływać codziennie na różnych płaszczyznach, co pozwala mu zachować dobre zdrowie, humor i samopoczucie. Stawiała na harmonię w różnych sferach życia przez:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

1. Właściwy dobór jedzenia i picia tak, aby służyły zdrowiu.

2. Czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów świata, czyli korzystanie z leczniczych dóbr natury.

3. Przestrzeganie równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem.

4. Odnalezienie naturalnego rytmu snu i czuwania, czyli zadbanie o to, by sen był o odpowiedniej porze i dobrej jakości i wzmacniał siły witalne.

5. Oczyszczanie organizmu z toksyn (różnymi metodami, także postem).

6. Podtrzymywanie uzdrawiających sił duchowych przez pełnienie cnót chrześcijańskich.

Reklama

Hildegarda postrzegała choroby jako sygnały alarmowe, za którymi kryją się przyczyny duchowe i cielesne, Boskie i kosmiczne, czyli jako dysharmonię żywiołów. Sztuka leczenia polega na wykorzystaniu sześciu złotych zasad, ze szczególnym uwzględnieniem aktywacji procesów samouzdrawiania organizmu dzięki Bogu, naturze, diecie i ziołom.

Za produkt o szczególnych właściwościach uważała orkisz, który zalecała jeść w formie zupy, makaronu, chleba, grysiku, kawy i dodatków do innych potraw, najchętniej z warzywami i ziołami. Ceniła wyjątkowo kasztany jadalne i fasole. Za wartościowe uważała cebule, czosnek, buraki, rzodkiew i oczywiście zioła.

Za lecznicze, obok tradycyjnego pożywienia, uważała różne zioła. Polecała stosować je jako dodatek do jedzenia, do zaparzania, w formie wina ziołowego, tabletek czy olejku lub kremu. Za wyjątkowo pomocne uważała: koper włoski, galgant, bertram, rzęsę wodną. Ponadto zalecała stosowanie: hyzopu, babki płesznik, dyptamu, kminu rzymskiego, piołunu, wrotyczu, pokrzywy, bluszczyku kurdybanka, mięty, czosnku, cynamonu, goździka, pietruszki, szałwii, imbiru, chrzanu, bylicy pospolitej, kozieradki i innych. Za pomocne uważała wszystko, co dobre z natury, także kamienie, takie jak jaspis. Święta Hildegarda uznawała taniec, ruch i muzykę za środki lecznicze.

Niektóre produkty św. Hildegarda uważała za szkodliwe, m.in.: wieprzowinę, węgorza, pora, truskawki, śliwki, brzoskwinie, surowe gruszki, a także surowe warzywa.

Reklama

Warto skorzystać z jej podpowiedzi, szczególnie w sferze zasad życia. W diecie zastosować zioła i przynajmniej ograniczyć produkty, które faktycznie mogą niektórym osobom szkodzić. Istnieje wiele świadectw wyzdrowienia także z raka i nieuleczalnych z punktu widzenia medycyny chorób. W dzisiejszym świecie mamy dużo więcej „trucizn”, do czego przyczyniają się m.in. chemizacja środowiska, dodatki do żywności, zanieczyszczenia powietrza, mikroplastik. W związku z powyższym praktyka regularnego oczyszczania organizmu jest nam tym bardziej potrzebna. Obecnie u wielu osób także przewlekły stres i trudności ze złapaniem balansu między pracą i odpoczynkiem także wymagają zmiany.

Najlepiej zastosować 6 złotych reguł, które pomogą „obudzić siły uzdrawiające”. Włączyć modlitwę, ruch i okresowo post. W diecie warto skupić się na zamianie wszystkiego, co jest przygotowane z pszenicy na dobrej jakości orkisz, np. chleb orkiszowy zamiast pszennego. Należy zwiększyć spożycie warzyw, a zmniejszyć jedzenie mięsa oraz dołożyć do diety różne zioła. Najlepiej kupić mieszankę ziołową do doprawiania potraw złożoną z ziół, które poleca mistyczka. Dostępne są także zioła w tabletkach, najlepiej dopasować je do danego problemu zdrowotnego. Dla szukających więcej inspiracji warto polecić książkę Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen dr. Wigharda Strehlowa, gdzie znajdziemy konkretne przepisy na potrawy oraz zrobienie specyfików zdrowotnych.

Mało znane przyprawy zakonnicy z Bingen

Galgant – czyli kłącze alpinii lekarskiej, które pomaga na serce, obniża ciśnienie, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii i zapobiega wzdęciom. U św. Hildegardy jest to przyprawa ,,nasercowa”, którą zaleca spożywać codziennie.

Bertram – wykazuje działanie ułatwiające trawienie, a także przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające. Święta Hildegarda polecała go na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wzmocnienie.

Reklama

Hyzop – roślina biblijna mająca działanie przeciwzapalne, oczyszczające, wykrztuśne, bakteriostatyczne, pomocne dla jelit, żołądka oraz wpływająca na dobry nastrój. Według świętej, ożywia wątrobę i oczyszcza płuca.

Dyptam – czyli płonący krzew, który widział Mojżesz na pustyni, pomocny jest przy poprawie ukrwienia, regulacji poziomu cholesterolu, zwalczaniu miażdżycy, przy kamieniach nerkowych i żółciowych.

Zdrowe śniadanie wg św. Hildegardy

SKŁADNIKI :
*150 ml wody
*5 łyżek oryginalnego habermusu lub płatków orkiszowych
*1 łyżka rodzynek
*1 jabłko
*1 łyżka miodu
*1 łyżka posiekanych migdałów
*przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta galgantu, szczypta bertramu, łyżeczka babki płesznik

Wykonanie:
1. Habermus zalać wodą i gotować ok. 5-7 min, często mieszając.
2. Obrać jabłko ze skórki, pokroić i wrzucić do habermusu. Całość gotować, by jabłko zmiękło.
3. Dodać miód oraz cynamon i galgant. Pod koniec gotowania dodać szczyptę bertramu.
4. Przed podaniem posypać migdałami i babką płesznik.

Napój pietruszkowy

SKŁADNIKI :
*10-12 łodyg natki pietruszki
*1 l dobrego wina gronowego
*2 łyżki octu winnego
*70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70 g)

Wykonanie:
1. Wino z posiekaną natką pietruszki i octem winnym zagotować w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania.
2. Gotować odkryte przez 5 min, po czym dodać miód i ponownie gotować przez 5 min.
3. Przecedzić i wlać do butelki. Pić 3 razy dziennie po 20 ml (1 kieliszek do likieru) po jedzeniu.

Napój pietruszkowy jest środkiem przeciwko niewydolności i wszelkiego rodzaju niedomogom serca, przeciw niedokrwieniu, bólom serca wywołanym stresem oraz przy rehabilitacji po zawale serca. Wspaniale reguluje ciśnienie krwi.

2024-06-25 14:15

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cuda przyrody

Natura jest najlepszym twórcą. Czasem przy pomocy człowieka powstają niewiarygodne dzieła. Co warto zobaczyć?

Ta atrakcja Ojcowskiego Parku Narodowego to najbardziej charakterystyczny element Doliny Prądnika. Ten ostaniec wapienny wznosi się na wysokość 25 m. Dawniej nosił on przeróżne nazwy: Maczuga Kraka – od broni, którą król Krak miał zabić smoka pożerającego dziewice; Sokolica – od historii kmiecia z pobliskiej Skały, niesprawiedliwie osadzonego w wieży ojcowskiego zamku; Czarcia Skała – od legendy, zgodnie z którą czart miał przenieść ogromną skałę do Doliny Prądnika i ustawić ją cieńszym końcem do dołu; Skała Twardowskiego – od złości czartów na śpiew Godzinek przez legendarnego czarnoksiężnika Twardowskiego.
CZYTAJ DALEJ

109 lat temu urodziła się Olga Maria Wojtyła – siostra przyszłego Papieża

2025-07-08 07:25

[ TEMATY ]

Karol Wojtyła

św. Jan Paweł II

Vatican Media

109 lat temu urodziła się Olga Maria Wojtyła – siostra, przyszłego Papieża Jana Pawła II. Jednak Karol Wojtyla nigdy nie poznał swej starszej siostry. Olga Maria Wojtyła urodziła się i zmarła tego samego dnia – 7 lipca 1916 roku w Białej, obecnie części Bielska-Białej. Choć dziewczynka żyła zaledwie kilkanaście godzin, jej obecność na zawsze zapisała się w historii rodziny Wojtyłów.

Olga Maria była upragnionym dzieckiem Emilii i Karola Wojtyłów. Urodziła się w samym środku zawieruchy I wojny światowej – 7 lipca 1916 roku. Niestety, zmarła tego samego dnia, zaledwie kilkanaście godzin po przyjściu na świat. W zapisach wojskowych Karola Wojtyły seniora, służącego w armii austro-węgierskiej, odnaleziono po latach adnotację w języku niemieckim: „Tochter Olga Maria, geboren und gestorben 7 VII 1916”. (Córka Olga Maria, urodzona i zmarła 7 lipca 1916 roku). Podano również przyczynę śmierci: zachłyśnięcie się wodami płodowymi.
CZYTAJ DALEJ

Rozpoczął się Festiwal Życia w Kokotku. Z Archidiecezji Wrocławskiej jest ok. 150 młodych

2025-07-08 22:37

mat. prasowy

W Kokotku rozpoczął się Festiwal Życia. Współorganizatorem wydarzenia jest także Archidiecezja Wrocławska oraz ks. Piotr Rozpędowski, diecezjalny duszpasterz młodzieży. Bierze w niej udział kilkaset młodych ludzi z całej Polski, w tym około 150 osób z Archidiecezji Wrocławskiej. 

- Są dwie duże grupy z naszej archidiecezji. Jedna 65-osobowa z Diecezjalnego Duszpasterstwa Młodzieży i druga około 50-osobowa z ks. Tomaszem Zalwowskim z parafii Niepokalanego Poczęcia NMP w Siechnicach. Dodatkowo są osoby, które przyjechały indywidualnie - podkreśla ks. Piotr Rozpędowski, zaznaczając, że Festiwal cieszy się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem, a wszystkich uczestników wydarzenia jest o 300 więcej niż rok temu. Tegorocznym bohaterem wydarzenia jest Mojżesz, jako człowiek nadziei. - Jego osoba komponuje się świetnie z Rokiem Jubileuszowym. On pełen nadziei wędrował przez 40 lat przez pustynię. Okazuje się, że dla wielu młodych jest to postać nieznana, pomimo tego, że to jest tak bardzo ważna postać biblijna. Widać, że są bardzo zaciekawieni jego osobą i z zainteresowaniem słuchają przygotowanych konferencji - mówił ks. Rozpędowski, dodając: - Do wyboru jest kilkadziesiąt warsztatów, które mają pomóc młodym rozwinąć swoje talenty. A zajęcia są różne, od szycia przez paintball, tematy związane z Biblią, czy szkoła modlitwy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję