Ziele zbieramy w okresie kwitnienia i suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Po spożyciu dziurawca, szczególnie latem, unikajmy przebywania na słońcu.
Lekarz i przyrodnik, zwany ojcem medycyny nowożytnej – Paracelsus (1493 – 1541) nazywał dziurawiec zielem na nerwy. Z dobrym skutkiem ziele to jest stosowane w stanach niepokoju, depresji czy wyczerpania nerwowego, w chronicznym bólu głowy czy przemęczeniu umysłowym wszelkiego pochodzenia. Zanim jednak zaczniemy używać dziurawiec, szczególnie wtedy, kiedy przyjmujemy leki przeciwdepresyjne i przeciwzakrzepowe, skonsultujmy się najpierw z lekarzem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Ziele dziurawca bardzo cenił przedwojenny lekarz i zielarz dr Aleksander Bryliński, który nazywał dziurawiec „lekiem ponad inne leki”. Z dobrym skutkiem stosował ziele dziurawca przy przewlekłych nieżytach żołądka. Sokiem ze świeżo kwitnącej rośliny leczył także chorych na raka. Swoje doświadczenie opisał w miesięczniku naukowym poświęconym lecznictwu – Therapia Nova z kwietnia 1939 r. Pisał: „Dziurawiec jest środkiem zupełnie nieszkodliwym, a daje dodatnie wyniki przy leczeniu choroby rakowej, schorzeniach miąższu wątrobowego i funkcjonalnych lub rzeczywistych nieżytach żołądka, a więc dodatnio wpływa na ogólny stan zdrowia; należy go zawsze stosować, ilekroć powstaje podejrzenie podatności organizmu na chorobę rakową” (s. 193). Doświadczenie i intuicję dr. Brylińskiego potwierdzają współczesne badania naukowe, które pozwalają mieć nadzieję, że znajdująca się w zielu dziurawca hiperforyna, podawana we właściwych proporcjach, przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych.
Ziele dziurawca pomaga także w schorzeniach dróg żółciowych, przy braku apetytu, bólach brzucha, wzdęciach.
Dziurawiec możemy przyjmować w postaci naparu: zalewamy 1 płaską łyżkę stołową rozkruszonego ziela szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min do naciągnięcia. Pijemy 3 razy dziennie przed lub po jedzeniu albo przed snem jako środek uspokajający. Pomocna jest również nalewka z suszonego ziela, zalanego 0,5 l 70-procentowego spirytusu. Stawiamy ją w ciemnym miejscu na 14 dni lub dłużej. Pijemy od 20 do 30 kropli 3 razy dziennie w kieliszku wody przed jedzeniem.