Reklama

Wiara

Życie ze smakiem

Święta na stole

Co oryginalnego przygotować na świąteczne biesiadowanie? Czym przyjąć gości?

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurek z kwiatami

SKŁADNIKI :
CIASTO:
*100 g mąki orkiszowej
*50 g mąki migdałowej
*125 g masła + odrobina do wysmarowania formy
*30 g ksylitolu/cukru brązowego
*2 duże żółtka jajka „zerówki” (30 g)
*1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
KREM:
*160 g śmietany kremówki
*15 g świeżych jadalnych kwiatów (np. bratki, nagietki, ogóreczniki, nasturcje, róże)
*190 g białej czekolady

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieć. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodaj wodę. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 min. Po tym czasie natłuść masłem formę do pieczenia i przełóż do niej wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto. Piecz 30 min w temp. 180°C.
2. W tym czasie śmietanę przelej do garnka i zagotuj. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj. Odstaw na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
3. Czekoladę ze śmietaną wylej na zimne ciasto i ozdób świeżymi kwiatami. Przed podaniem wstaw do lodówki na 4 godz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Schab pieczony

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,3 kg schabu
*1,5 łyżeczki soli morskiej
*0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
*2 ząbki czosnku
*2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
*1 łyżeczka papryki w proszku
*2 łyżki oliwy
*2 łyżki musztardy miodowej
*3 łyżki cukru trzcinowego
*2 duże marchewki
*2 duże pietruszki
*1 kwaśne jabłko
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem zamarynuj schab: opłucz go, osusz, ponakłuwaj ostrzem noża na całej powierzchni na głębokość ok. 0,5 cm, następnie natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem, ziołami prowansalskimi lub oregano i papryką w proszku. Na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy, włóż do woreczka strunowego lub naczynia z pokrywą i wstaw na dobę do lodówki.
2. Następnego dnia wyjmij schab i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj z wierzchu grubszą warstwą musztardy i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.
3. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokój w słupki. Dopraw solą, pieprzem oraz wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Ułóż warzywa wokół mięsa.
4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz bez przykrycia przez 30 min. Następnie dodaj obrane i pokrojone w cząstki jabłko, posyp je 1 łyżką cukru i wstaw schab z powrotem do piekarnika. Piecz dalej bez przykrycia przez kolejne 50 min.
5. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odczekaj minimum 10-15 min przed pokrojeniem, aby soki się związały. Posyp natką pietruszki, pokrój na porcje i podawaj z warzywami.

Drożdżowy wieniec wielkanocny

SKŁADNIKI:
*300 g mąki orkiszowej, typ 630
*150 g wody
*3,5 g drożdży suszonych
*1 łyżeczka cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek
*1 szczypta soli
*1 żółtko jaja kurzego
*1 łyżka mleka
*150 g serka śmietankowego
*20 g płatków migdałów
*1/2 pęczka rzeżuchy
*1 szt. szparagów zielonych
*1 rzodkiewka
*3 pomidorki koktajlowe
*1/2 marchwi
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. W misie zagnieć na gładkie ciasto mąkę z cukrem, solą, wodą, drożdżami i oliwą. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wyłóż nim dno tortownicy.
3. Pozostałe ciasto podziel na 3 części i uformuj z nich długie, cienkie wałki. Połącz wałki ze sobą na jednym z końców i zapleć z nich warkocz. Ułóż go w tortownicy w kształt wieńca.
4. W miseczce połącz żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem posmaruj spód i wieniec. Całość piecz ok. 15-20 min w temp. 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec wystudź.
5. W misce ucieraj serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw go solą i pieprzem.
6. Środek wieńca posmaruj serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Warzywa pokrój w dowolne kształty i wraz z migdałami ułóż na serku.

2024-03-19 13:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prymas Polski w orędziu wielkanocnym w TVP: więcej Bożego światła!

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Karol Porwich/Niedziela

„Potrzebujemy Bożego światła, bo niebezpieczna jest dla człowieka ciemność: gdy nie wie, dokąd idzie i jaki jest sens i cel jego drogi; gdy nie wie, co jest dobrem i gdzie jest prawda. Zróbmy wszystko, by to Boże światło do nas dotarło” - prosił Prymas Polski abp Wojciech Polak w telewizyjnym orędziu na Święta Zmartwychwstania Pańskiego.

„Nie lękajcie się! Ostatnie słowo nie należy do mroku rozpaczy, do grobowych ciemności, do trudnych i beznadziejnych sytuacji. Ogień i blask Zmartwychwstałego są naprawdę mocniejsze niż cierpienie i śmierć. Zwyciężają!” - podkreślił abp Wojciech Polak wskazując, że światło, które przynosi Zmartwychwstały „to ogień, który płonie, ale nie niszczy. Ogień, który wypala zło i wydobywa to, co najpiękniejsze w człowieku, zapala w nas miłość, dążenie do prawdy i piękna.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Góralka na misjach w Boliwii: możemy pomagać dzięki ofiarności Polaków

2025-08-25 16:58

[ TEMATY ]

misje

pomoc

Boliwia

góralka

ofiarność Polaków

Adobe Stock

Sytuacja większości dzieci w Boliwii jest bardzo trudna

Sytuacja większości dzieci w Boliwii jest bardzo trudna

Siostra Iwona Urbańska ze Zgromadzenia Sług Jezusa w niedzielę 25 sierpnia dzieliła się z wiernymi z parafii NMP Królowej Polski w Miętustwie koło Czarnego Dunajca swoim świadectwem o kilkunastoletniej pracy na misjach w dalekiej Boliwii.

Jak przyznała na początku swojej wypowiedzi sytuacja większości dzieci w Boliwii jest bardzo trudna.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję