Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Kobieca dieta

Dzień Kobiet to okazja nie tylko do świętowania, ale również do zadbania o swój organizm. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Niedziela Ogólnopolska 9/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

dieta

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kobieta potrzebuje w swojej diecie zwłaszcza konkretnych pierwiastków, aby organizm dobrze funkcjonował. Są to:

• MAGNEZ – jest potrzebny do prawidłowej pracy każdej komórki jajników, mózgu, mięśni, piersi, endometrium czy tarczycy. Bez niego komórki są „w stresie” i nie pracują efektywnie, co przekłada się na zaburzenia w obrębie tych właśnie narządów. Bogatym źródłem magnezu będzie czekolada i gorzkie kakao, zielone liście – szpinak, kapusta – twarde sery typu cheddar i parmezan, awokado czy woda kokosowa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• CYNK – świetnie się sprawdzi w łagodzeniu bólów miesiączkowych oraz polepszy owulację i będzie wspierająco działał na płodność. Najlepszym jego źródłem są: wątróbka, krewetki, jaja, wołowina, jagnięcina, ostrygi. Cynk jest dostępny również w roślinach, jednak jest on zdecydowanie słabiej przyswajalny. Dlatego lepiej korzystać z suplementacji lub źródeł zwierzęcych.

• MIEDŹ – pomaga wykorzystać prawidłowo żelazo w każdej komórce. Jeśli kobieta obserwuje u siebie duże zmęczenie, wypadają jej włosy, a poziom żelaza jest niski, warto do diety dołączyć miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w wątróbce, awokado, ostrygach, grzybach i szpinaku po obróbce termicznej, a także w gorzkiej czekoladzie.

Reklama

• KOLAGEN – jest potrzebnym składnikiem budującym naszą skórę, paznokcie i jelita. Najlepszym jego źródłem będzie tzw. zupa mocy, gotowana na kościach, oraz żelki, które możemy zrobić z żelatyny.

Żelki kolagenowe

SKŁADNIKI :
*1 l mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
*150 ml wody
*20 g żelatyny lub agaru
*4 łyżki erytrolu lub innego słodzika
*100 g mrożonych borówek lub truskawek
*3 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe przelej do garnka, dodaj wodę, słodzik i doprowadź do wrzenia. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2. Podziel na 3 równe części, do jednej dodaj borówki i zmiksuj za pomocą blendera.
3. Do drugiej dodaj kakao (polecam również zmiksować), a trzecią pozostaw bez dodatków.
4. Przelej pierwszą warstwę do naczynia i wstaw do zamrażarki, aby szybko zastygła (można wstawić do lodówki, jednak czas chłodzenia się wydłuży).
5. Gdy pierwsza warstwa stężeje, wlej następną i ponownie wstaw do lodówki. Powtórz tę czynność z ostatnią warstwą i odstaw żelki na kilka godzin.

Grzanki z awokado i serem cheddar

SKŁADNIKI :
*3 kromki dobrego razowego chleba
*1 awokado
*1 szklanka tartego sera cheddar (lub ulubionego sera żółtego)
*sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla na średnią moc lub z podstawową funkcją grzania góry. Chleb opiecz w tosterze na chrupiąco lub włóż na chwilkę do rozgrzanego piekarnika na górną kratkę.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar i awokado (jeśli jest bardzo dojrzałe, możesz je rozgnieść widelcem), wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Rozłóż pastę na chlebie, dociśnij. Włóż do piekarnika i chwilę zapiekaj (ok. 2 min), aż ser się roztopi i trochę zrumieni. Ułóż grzanki na kratce, podawaj skropione oliwą z awokado (lub z oliwek), udekorowane listkami rukoli (niekoniecznie).

Sałatka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:
*1/4 szklanki kaszy jaglanej
*1/2 szklanki wody, sól, pieprz, oliwa extra, cytryna
*garść sałaty (roszponka, rukola lub zwykła sałata)
*1 awokado
*150 g czerwonej papryki (np. ramiro)
*200 g pomidorków koktajlowych
*2 jajka sadzone (lub ugotowane w koszulkach)
*2 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków pinii

Wykonanie:
1. Kaszę wsyp do rondla i praż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Wlej 1/2 szklanki wody, delikatnie posól, dopraw pieprzem, wlej łyżeczkę oliwy i przykryj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min – do miękkości. Garnek odkryj, kaszę wyłóż na talerz, przestudź.
2. Awokado obierz i pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kosteczkę, pomidorki –na połówki. Kaszę wymieszaj z listkami sałaty, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na 2 talerze. Na wierzchu połóż jajko sadzone (lub ugotowane w koszulce). Posyp podprażonymi nasionami słonecznika lub orzeszkami pinii.

2024-02-27 11:03

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dr Ewa Dąbrowska: czy post może przedłużyć nasze życie?

[ TEMATY ]

post

dieta

Bożena Sztajner/Niedziela

O tym, że przejadanie się nie służy zdrowiu, wiedziano już od dawna. Również w religii nieumiarkowanie w jedzeniu jest uważane za grzech, natomiast przeciwieństwo przejadania się, czyli post, to jeden z najważniejszych dobrych uczynków.

Post jest wielkim dobrodziejstwem dla znękanego licznymi chorobami współczesnego człowieka. Już żyjący w XVI wieku Paracelsus, uważany za jednego z ojców medycyny zachodniej, twierdził, że „post jest największym lekarstwem, to nasz lekarz wewnętrzny”, a amerykański pisarz Mark Twain powiedział: „Nawet mały post może znacznie więcej uczynić dla średnio chorego niż najlepsze leki i najlepsi lekarze”.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV o polskich męczennikach; apeluje do młodych Polaków

2025-12-06 08:37

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Leon XIV wystosował przesłanie z okazji 10-lecia beatyfikacji peruwiańskich męczenników, w tym o. Michała Tomaszka i o. Zbigniewa Strzałkowskiego. W sposób szczególny zwrócił się w nim do młodych w Polsce, prosząc, by nie bali się odpowiedzieć na powołanie do kapłaństwa, życia konsekrowanego czy misji ad gentes. Polscy męczennicy mieli zaledwie po 30, 33 lata, a Pan Bóg pokazał przez nich, że owocność misji nie zależy od wieku, lecz od wierności – napisał Papież - informuje Vatican News.

Beatyfikacja peruwiańskich męczenników odbywał się dokładnie przed 10 laty w Chimbote. Obok polskich franciszkanów w poczet błogosławionych zaliczony został również włoski kapłan Alessandro Dordiego. Przywołując swą własną posługę w Peru, Leon XIV przyznał, że w życiu tych trzech misjonarzy odnajduje coś, co jest bliskie każdemu, kto był na misji, a zarazem jest bardzo istotne dla Kościoła. Chodzi o wspólnotę, w której ludzie o różnych historiach, kulturach i charakterach łączą się w Chrystusie, a każdy pozostając sobą, wnosi swój własny niepowtarzalny wkład w jedno świadectwo Ewangelii.
CZYTAJ DALEJ

Bp Sławomir Oder członkiem Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych

2025-12-06 13:18

[ TEMATY ]

bp Sławomir Oder

Karol Porwich/Niedziela

Bp Sławomir Oder

Bp Sławomir Oder

Biskup gliwicki Sławomir Oder został członkiem Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych. Decyzję taką podjął papież Leon XIV.

Wśród nowych członków tej dykasterii znaleźli się również kardynałowie: Rainer Maria Woelki, arcybiskup Kolonii w Niemczech; Angelo De Donatis, penitencjarz większy; Roberto Repole, arcybiskup Turynu i biskup Susy we Włoszech; Ángel Fernández Artime SDB, proprefekt Dykasterii ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego; a także abp Fortunato Morrone, metropolita Reggio Calabria-Bova we Włoszech oraz włoski biskup Alfonso Vincenzo Amarante CSsR, rektor Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję