Jest wykorzystywana jako składnik wielu produktów zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, używana do produkcji dżemów, przetworów, marynat czy pieczenia ciast. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 90% składa się z wody, dlatego ma dość niską wartość energetyczną, jest też produktem niskowęglowodanowym, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie ubogoenergetycznej. Spożywana w rozsądnych ilościach w połączeniu z produktem białkowym lub tłuszczowym będzie miała niski ładunek glikemiczny. Dynię można również polecić osobom na diecie lekkostrawnej.
Wartości odżywcze
100 g miąższu dostarcza ok. 26 kcal, 278 mg potasu, który m.in. pomaga kontrolować skurcze mięśni oraz wpływa na regularne bicie serca. Dynia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin E, C oraz karotenoidów, głównie beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Chiroinozytol – składnik zawarty w dyni figolistnej – bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny, przez co może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Właściwości lecznicze
Reklama
Badania, które zostały przeprowadzone z udziałem pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II, potwierdzają hipoglikemiczne działanie dyni. Badani spożyli 4 ml/kg masy ciała ekstraktu z dyni i zauważono u nich spadek poziomu glukozy we krwi o ponad 66 mg po 5 godz. Nie jest wykluczone, że wyciąg z dyni w przyszłości będzie lekiem dla osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zawarta w dyni kukurbitacyna działa porażająco na układ nerwowy pasożytów, może więc zwalczać choroby pasożytnicze.
W Austrii, na Węgrzech, w Chinach, Hiszpanii, Słowenii oraz innych krajach Europy dynię stosuje się jako lek. Wykorzystywana jest w tej formie z uwagi na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwwirusowe.
Podsumowanie
Ze względu na wiele właściwości oraz zawartość składników odżywczych warto włączyć dynię w sezonie jesiennym do swojego jadłospisu. Dynia idealnie komponuje się z ostrymi korzennymi przyprawami, które również są atrybutem jesieni.