Reklama
Rozpoczęły się Mszą św. dziękczynną w intencji rolników i podziękowaniem za zebrane plony ziemi w kościele zdrojowym bł. Jakuba Strzemię, sprawowaną przez dziekana lubaczowskiego ks. kan. Andrzeja Stopyrę, dziekana narolskiego ks. Juliana Leńczuka, emerytowanego dziekana cieszanowskiego ks. kan. Józefa Dudka, proboszcza parafii horynieckiej o. Bogdana Klóske. Poświęceniu wieńców dożynkowych towarzyszyła modlitwa, a korowód dożynkowy, prowadzony przez orkiestrę dętą z Cieszanowa pod batutą Krystiana Napartego, poczty sztandarowe, władze samorządowe, zaproszonych gości, przeszedł do Parku Zdrojowego na dalszą część święta plonów. Po odegraniu przez orkiestrę dętą i odśpiewaniu przez uczestników dożynek hymnu państwowego i zajęciu sceny przez poczty sztandarowe, były okolicznościowe przemówienia. Podkreślano w nich, że dożynki to narodowa tradycja i najważniejsze święto polskiej wsi. Dziękowano rolnikom za ich pracowitość, wytrwałość, poświęcenie, za przywiązanie do ziemi. W tych okolicznościowych wystąpieniach dziękowano także za piękne, z miłością i sercem wykonane, misternie skomponowane ze zbóż, kwiatów i owoców wieńce dożynkowe, symbolizujące dary ziemi, a które są świadectwem wiary rolników i przywiązania do tradycji ludowej. Starostowie dożynek – Małgorzata Całka z Radruża i Mariusz Kowalczuk z Lipia – gospodarzowi powiatu staroście lubaczowskiemu Zenonowi Swatkowi i wójtowi gminy Horyniec Zdrój Robertowi Serkisowi wręczyli pachnący pszeniczny chleb upieczony z tegorocznej mąki, by pokrojonym na kromki podzielili się z uczestnikami dożynek. Czternastu wyróżniającym się rolnikom wręczone zostały odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa” przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród zaproszonych gości była delegacja z Ukrainy pod przewodnictwem przewodniczącego Jaworowskiej Rady Rejonowej Mikołaja Romaniuka, która przyjechała z korowajem.
Konkursowe zmagania
Dożynkom w powiecie lubaczowskim towarzyszą konkursy na najpiękniejszy wieniec dożynkowy i najsmaczniejszą potrawę regionalną. Wieńce oceniała komisja złożona z muzealników: Małgorzaty Dziury z Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, Katarzyny Warmińskiej-Mazurek z Muzeum Regionalnego im. Janusza Petera w Tomaszowie Lubelskim i Barbary Łuczkowskiej z Muzeum Kresów w Lubaczowie. Spośród 24 wieńców komisja wybrała trzy najpiękniejsze. I miejsce przyznała wieńcowi z Koła Gospodyń Wiejskich w Horyńcu Zdroju, II miejsce KGW w Budomierzu i III miejsce KGW Zabiała. Od 2003 r. podczas dożynek swoje prace prezentują twórcy ludowi. W tegorocznym konkursie wyróżniono prace: Janiny Szynal, Henryka Wiącka, Moniki Szwed.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dożynkowe smakowitości
Wśród potraw najsmaczniejszych szukała komisja w składzie: Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpahia Rzeszów, fan turystyki kulinarnej, Andrzej Węgierak, szef kuchni z Kresowej Osady i Marta Tabaczek, przewodnicząca Rady Powiatu Lubaczowskiego. Za najsmaczniejszą potrawę komisja uznała gołąbki z tartymi ziemniakami, kaszą i sosem z borowików, przygotowane przez panie z KGW w Budomierzu. Na drugim miejscu znalazła się pierś z kurczaka z kopytkami szpinakowymi, serwowane przez KGW w Starym Lublińcu. Trzecią lokatę zdobyły pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą pań KGW z Zabiały. Komisja wyróżniła też KGW z Uszkowiec za szwaby ze skwarkami.
Na wesołą nutę
Na plenerowej scenie wystąpiły zespoły z terenu pow. lubaczowskiego – zespół folklorystyczny „Roztocze” z Lubyczy Królewskiej, Horyniec -Zdrój reprezentowała kapela biesiadna „Braciaki” i zespół śpiewaczy „Czerwona Jarzębina”, gminę Wielkie Oczy zespół śpiewaczy „Katarzynki” z Łukawca i z tej miejscowości kapela „OdNowa”. Lubaczów reprezentował chór seniorów „Radość” i kapela „Nad Brusienką”. Przegląd dorobku artystycznego zakończył występ zespołu wokalno-instrumentalnego „Cztery Pory Roku” z Oleszyc. Świętowanie zakończyło się zabawą taneczną z zespołęm „Grafitti”. Duży wkład pracy w przygotowanie dożynek wniosło Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie i Gminny Ośrodek Kultury w Horyńcu Zdroju.