Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.

Najczęstsze błędy żywieniowe

Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Może na to wpływać wiele czynników, np.: niewystarczająca ilość spożywanych posiłków i dostarczanych kalorii, problemy z żuciem, połykaniem czy rozdrabnianiem pokarmu oraz z przygotowywaniem posiłków. Zauważa się również błędy żywieniowe, takie jak: brak różnorodności potraw, spożywanie niedostatecznej ilości warzyw i owoców, omijanie regularnych posiłków, spożywanie niezdrowej i przetworzonej żywności (konserw, napojów słodzonych). Warto również wiedzieć, że zbyt duże spożycie produktów nabiałowych i mięsnych u pacjentów przyjmujących lewodopę wpływa na pogorszenie stanu choroby. Zaleca się więc ograniczenie w diecie w ciągu dnia produktów, które są źródłem białka.

Niedobory

Nieodpowiednio zbilansowany jadłospis przyczynia się do niedoborów składników odżywczych. U chorych dużym błędem jest brak monitorowania stężenia witamin. Przypuszcza się, że niskie stężenie witaminy D jest powiązane z ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Zaleca się suplementację tej witaminy, gdyż z pożywieniem nie dostarczy się odpowiedniej ilości, a chorzy z powodu stanu zdrowia często pozostają w domach, a więc nie otrzymują jej z promieni słonecznych. Brak witamin C i E oraz karotenoidów sprawia natomiast, że organizm staje się bardziej narażony na działanie wolnych rodników.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-31 23:30

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niedożywienie w chorobie

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.
CZYTAJ DALEJ

D. Trump: Nie będzie rozmów z Europą, dopóki nie zapłacą nam dużych pieniędzy

2025-04-07 11:03

[ TEMATY ]

Europa

handel

Donald Trump

Prezydent USA

cła

duże pieniądze

PAP/EPA

Prezydent USA Donald Trump

Prezydent USA Donald Trump

Prezydent USA Donald Trump powiedział w niedzielę, że nie zasiądzie do rozmów handlowych z Europą, jeśli ta nie będzie mu płacić dużej ilości pieniędzy każdego roku. Zapowiedział też, że nie pójdzie na żaden układ w sprawie ceł z Chinami lub UE, jeśli nie "rozwiążą" one kwestii swojej nadwyżki handlowej z USA.

Trump przekonywał, że zagraniczni partnerzy handlowi Ameryki dobijają się, by podjąć z nim negocjacje, lecz zaznaczył, że jest to możliwe tylko jeśli zgodzą się zbilansować swoją wymianę handlową z USA.
CZYTAJ DALEJ

Amerykańska firma pierwsza na świecie ożywiła zwierzęta po wyginięciu?

2025-04-08 08:57

[ TEMATY ]

inżynieria genetyczna

wilk straszny

gatunek wymarły

Adobe Stock

Czy naukowcom udało się ożywić wilka strasznego? Zdjęcie poglądowe.

Czy naukowcom udało się ożywić wilka strasznego? Zdjęcie poglądowe.

Amerykańska firma biotechnologiczna ogłosiła w poniedziałek, że za pomocą narzędzi inżynierii genetycznej stworzyła wilki, które mają posiadać cechy prehistorycznego, wymarłego ponad 10 tysięcy lat temu gatunku, wilka strasznego – przekazała agencja Associated Press.

Firma Colossal Biosciences poinformowała, że trzy szczenięta w wieku od trzech do sześciu miesięcy przebywają obecnie w "bezpiecznym miejscu", którego lokalizacji nie ujawniono. Według dziennika "New York Times" są wśród nich dwa samce – Romulus i Remus - oraz samica o imieniu Khaleesi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję