SKŁADNIKI:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
3 żółtka
20 dag cukru pudru
1 szklanki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag śliwek węgierek
3 jajka
1 szklanka śmietany
15 dag cukru pudru
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Później rozwałkować i ułożyć na blaszce. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół, usunąć pestki. Ułożyć na cieście, posypać przez sito cukrem pudrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10 min. W tym czasie ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. Zmiksować jajka i śmietanę z resztą cukru pudru, wylać na podpieczone ciasto i zapiec do lekkiego przyrumienienia. Śliwkowy poemat jest doskonały na ciepło i z lodówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu