SKŁADNIKI:
główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
400 g mięsa z łopatki
2-3 marchewki (ok. 350 g)
2 szklanki wody
1 cebula
150 g lekko podwędzanej kiełbasy
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczki majeranku
1 łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
WYKONANIE:
Mięso umyj i pokrój w grubszą kostkę (3 x 3 cm). Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie i pieprz oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 min. W tym czasie obierz marchewki, pokrój je na grube kawałki (ok. 5 cm) i poszatkuj kapustę. Marchewki i kapustę dodaj do gotującego się mięsa. Duś na wolnym ogniu przynajmniej godzinę. Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i również przesmaż. Kiełbasę z cebulą dodaj do bigosu. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i cukrem, kminkiem i majerankiem oraz koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 15 min. Pamiętaj, że bigos, podobnie jak tradycyjny, im dłużej gotowany, tym jest lepszy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu