Reklama

Z zakonnej kuchni

Bigos z białej kapusty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
400 g mięsa z łopatki
2-3 marchewki (ok. 350 g)
2 szklanki wody
1 cebula
150 g lekko podwędzanej kiełbasy
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczki majeranku
1 łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego

WYKONANIE:
Mięso umyj i pokrój w grubszą kostkę (3 x 3 cm). Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie i pieprz oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 min. W tym czasie obierz marchewki, pokrój je na grube kawałki (ok. 5 cm) i poszatkuj kapustę. Marchewki i kapustę dodaj do gotującego się mięsa. Duś na wolnym ogniu przynajmniej godzinę. Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i również przesmaż. Kiełbasę z cebulą dodaj do bigosu. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i cukrem, kminkiem i majerankiem oraz koncentratem pomidorowym. Duś jeszcze 15 min. Pamiętaj, że bigos, podobnie jak tradycyjny, im dłużej gotowany, tym jest lepszy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-08-09 12:38

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

SKŁADNIKI: 14 dag fenkułu (koper włoski) 10 dag cykorii sałatowej 3 garście sałaty rzymskiej łyżeczka kopru świeżego 2 garście mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty pieprzu czarnego 2 szczypty soli 15 dag polędwicy wieprzowej łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

Część biskupów już wydała dyspensę na piątek 26 grudnia

2025-12-16 07:31

[ TEMATY ]

dyspensa

O. Michał Bortnik

Mimo przypadającej 26 grudnia oktawy uroczystości Narodzenia Pańskiego wierni w Kościele katolickim zobowiązani są do wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych. Dyspensę na ten dzień już wydało kilku polskich biskupów. Korzystającym z tej możliwości wskazali różne praktyki religijne.

W tym roku w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, święto św. Szczepana, pierwszego męczennika, przypada w piątek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.
CZYTAJ DALEJ

Dzień modlitw o dar potomstwa

2025-12-16 14:51

Biuro Prasowe AK

- W tę radosną niedzielę, gdy dzielimy się oczekiwaniem na Jezusa, chcemy Wam powiedzieć, Kochani Małżonkowie zmagający się z niepłodnością: „Nie lękajcie się!” – mówił ks. Mirosław Czapla podczas Mszy św. sprawowanej w ramach obchodów 5. Dnia modlitw o dar potomstwa w Sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie.

Na początku liturgii kustosz, ks. Tomasz Szopa przypomniał, że Adwent jest czasem oczekiwania i przygotowania na narodzenie Jezusa oraz na nowe życie. Zaznaczył, że już od pięciu lat w krakowskim Sanktuarium św. Jana Pawła II jedna z niedziel poświęcona jest modlitwie o dar potomstwa dla małżeństw, które go pragną. Powitał bp. Roberta Chrząszcza, który przewodniczył Mszy św., oraz ks. Mirosława Czaplę, opiekuna duchowego duszpasterstwa małżeństw niepłodnych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję