Czarna jagoda jest nadzieją dla osób cierpiących na cukrzycę. Mówi się, że suszone liście tej rośliny obniżają cukier we krwi, dlatego osoby ze skłonnościami do cukrzycy powinny pić z nich napar. Wystarczy zalać łyżkę wysuszonych liści szklanką wrzącej wody i odstawić na 40 min do naciągnięcia. Pijemy 3 razy dziennie po szklance. Warto spróbować pić napar z liści przez jakiś czas. Chorzy z wysokim poziomem cukru mogą też stosować następującą mieszankę: należy wymieszać w równych ilościach liście jagody, liście poziomki i kłącze perzu.
Owoce czarnej jagody natomiast są dobre na wzrok, m.in. poprawiają ostrość widzenia. Dlatego osoby starsze, które mają problemy ze wzrokiem, jak również dzieci cierpiące na krótkowzroczność powinny latem często zjadać owoce czarnej jagody.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Doktor Henryk Różański twierdzi, że liście „polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego”.
Są doniesienia, że mniej więcej 2 łyżki czarnej jagody zjadane każdego dnia pomagają także przy zawrotach głowy, utracie równowagi i pamięci. Owoce czarnej jagody są ponadto wypróbowanym środkiem przeciwko owsikom. Aby się pozbyć tych pasożytów z naszych jelit, jedzmy przez 3 dni w dużych ilościach czarne jagody, rezygnując z innych pokarmów.
Polecam również nalewkę z czarnej jagody. Ksiądz Sebastian Kneipp zalecał ją spożywać na wzmocnienie wzroku. Wystarczy zalać po szklance świeżych owoców i liści jagody 1 l wódki i odstawić w ciemne miejsce do naciągnięcia na co najmniej 14 dni. Zażywamy 2 razy dziennie przed posiłkiem po 60 kropli nalewki zmieszanych z wodą. Okres kuracji trwa pół roku.
Zróbmy też zapasy na zimę. To, czego nie zjemy, postarajmy się zakonserwować, przygotowując kompoty, konfitury czy zamrażając świeże owoce. Polecam też ich suszenie. Popularne jest zasypywanie owoców jagody cukrem. W ten sposób, bez gotowania, można je długo przechowywać. Zimą swoim zapachem będą nam przypominać lato.