SKŁADNIKI:
4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150g)
3 jajka (osobno białka i żółtka)
100g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
ekstrakt waniliowy
2,5 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
oraz:
0,5 kg truskawek
galaretka truskawkowa
WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzej, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min do napęcznienia. W tym czasie zmiksuj masło, stopniowo dodawaj do niego cukier, po jednym żółtku oraz wanilię. Dodaj serki waniliowe i ostudzoną żelatynę, wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Pianę połącz z masą serową i wymieszaj łyżką (bez użycia miksera). Masę włóż do lodówki na mniej więcej 15 min – do momentu
delikatnego stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudź i włóż do lodówki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej lekko tężejącą masę, schłódź. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pomóż w rozwoju naszego portalu