SKŁADNIKI (4 porcje ):
35 dag suchego chleba pszennego w kromkach (może być bułka wrocławska)
3 łyżki rodzynków
60 dag jabłek
MASA:
1/3 l mleka
szklanka śmietany
3 jaja
łyżka cukru
1 op. cukru wanilinowego
masło do wysmarowania formy (forma 25 cm x 20 cm)
papier do pieczenia
WYKONANIE:
Rodzynki zalej niewielką ilością gorącej wody. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Kromki czerstwego chleba o grubości 1,5 cm posmaruj masłem, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 7-10 min. W tym czasie wymieszaj mikserem mleko, śmietanę, jaja, cukry. Blachę wyjmij z piekarnika, temperaturę zredukuj do 180-200°C. Formę do zapiekanek wysmaruj masłem, ułóż pionowo kromki, a między nie włóż krążki jabłek. Całość posyp osączonymi z wody rodzynkami i zalej słodką masą. Wstaw do gorącego piekarnika na średni poziom i zapiekaj ok. 45 min. Jeśli wierzch zacznie zbyt szybko brązowieć, zakryj przyciętym papierem do pieczenia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu