SKŁADNIKI:
1/2 pęczka zielonych szparagów
4 jajka
2 salaterki poszarpanej sałaty (zwykłej, rzymskiej lub miksu np. z dodatkiem radicchio)
1 pomidor
1 dymka
4 łyżki tartego parmezanu
SOS CEZARA
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
WYKONANIE:
Szparagi umyj i odłam twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokrój ukośnie na plasterki, główki pozostaw w całości. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i blanszuj ok. 2 min. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Sałatę poszarp na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, wymieszaj ze szparagami i jajkami. Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora. Posyp posiekaną dymką. Dopraw do smaku. Składniki sosu wymieszaj i polej nimi sałatkę, a na koniec oprósz ją startym parmezanem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu