SKŁADNIKI:
1 kg – 1,3 kg z filetu indyka
MARYNATA
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 ząbki czosnku (obrane)
1 gałązka rozmarynu (listki)
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki musztardy
1,5 łyżki miodu
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego
WYKONANIE:
Filet włóż do niedużego naczynia i obtocz w marynacie. Zamknij pojemnik i odstaw na całą noc do lodówki. Nagrzej piekarnik do 1800C. Mięso wyjmij z naczynia i zwiąż sznurkiem, by nadać mu zgrabny kształt. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub do blaszki do pieczenia, polej marynatą i dolej wrzącej wody, tak aby zakrywała mięso (ok. 1 cm). Piecz przez 80 min, polewając co 15 min sokiem z naczynia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu