Zamiast pójść do sklepu po wiosenne nowalijki udajmy się do naszych ogrodów, na pola i łąki w poszukiwaniu brzozy, kłącza perzu, młodych liści mniszka, pokrzywy, krwawnika, mokrzycy, podagrycznika. Możemy z nich sporządzić oczyszczająco-regeneracyjną wiosenną sałatkę.
Już pod koniec marca możemy napić się soku z brzozy, który pomaga na wiosenne osłabienie. Powinniśmy pić do dwóch szklanek soku dziennie przez 2-3 tygodnie. Gdy pojawią się brzozowe pączki, po ich zebraniu i wysuszeniu możemy przyjmować po łyżeczce proszku w celu dostarczenia organizmowi brakujących minerałów. Na surowo możemy też zjadać młode liście brzozy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Na polach, gdy wiosenna ziemia jest zaorana, możemy zebrać kłącza perzu. Po ich wysuszeniu pijmy je jako herbatkę. Herbatka z kłączy perzu przynosi ulgę cierpiącym na zapalenie gruczołu krokowego, ma działanie moczopędne, przeciwmiażdżycowe, odtruwa organizm, a także ma właściwości przeciwgrzybicze i żółciopędne. W czasach głodu dodawano wysuszone i zmielone kłącza perzu do mąki, z której pieczono chleb.
Młode liście i pędy pokrzywy, po uprzednim sparzeniu, można dodawać do sałatek. Można z nich również przygotować zupę (podobnie jak szczawiową z jajkiem). Herbatka z tej rośliny oczyszcza krew i wzmacnia organizm. Napary z pokrzywy stosowane zewnętrznie bardzo dobrze wpływają na cerę i wzmacniają cebulki włosów.
Reklama
Z liści mniszka pospolitego można zrobić sałatkę lub dodać je do wiosennej zupy. Zjedzenie trzech-siedmiu liści codziennie poprawia pracę wątroby. Herbatka z mniszka przyspiesza trawienie, ma działanie antygrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne i antystresowe.
Mokrzyca (gwiazdnica pospolita) wzmacnia mięsień sercowy.
Młode liście krwawnika świetnie działają na trawienie, pomagają w alergiach i w chorobie wrzodowej.
Podagrycznik (młode listki) zapobiega podagrze, sprawdzi się również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.