W Polsce jest rekomendowana przez NFZ jako najlepszy i najskuteczniejszy sposób walki z nadciśnieniem tętniczym. Dieta ta obniża ciśnienie krwi oraz reguluje jej profil lipidowy. Zawiera bardzo dużo składników antynowotworowych, antyzapalnych, substancji odżywczych obecnych w warzywach, owocach, orzechach, nasionach, tłuszczach nierafinowanych i roślinach strączkowych. Profilaktycznie chroni przed zachorowaniem na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy rak jelita grubego.
Najważniejsze zalecenia to:
• Eliminacja soli kuchennej na rzecz świeżych ziół i soli kłodawskiej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• Eliminacja cukru i jego zamienników występujących w słodyczach, deserach, gotowych produktach oraz tego w cukierniczce, na rzecz spożywania owoców i orzechów.
• Eliminacja czerwonego mięsa, a w zamian jedzenie ryb, drobiu i owoców morza.
• Eliminacja produktów wysokotłuszczowych i bogatych w tłuszcze trans (margaryny, gotowe dania) na rzecz produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.
• Eliminacja żywności o wysokim indeksie glikemicznym, takiej jak: ziemniaki, pszenica, mleko i żywność przygotowana na ich bazie – w zamian należy jeść żywność niskoglikemiczną.
• Eliminacja surowego mleka: świeżego, UHT i pasteryzowanego na rzecz niskotłuszczowego nabiału fermentowanego: maślanki, kefiru, jogurtu.
Reklama
• Eliminacja produktów na bazie mąki pszennej, takich jak: bułki, ciastka, makarony, naleśniki, słodkie bułki, pyzy, knedle – w zamian spożywanie produktów pełnoziarnistych z mąki żytniej, orkiszowej, owsianej.
• Eliminacja kwasów tłuszczowych trans, zawartych w margarynach, smarowidłach „obniżających cholesterol”, maśle roślinnym, na rzecz zdrowych orzechów, nasion, oliwy z oliwek, oleju lnianego, masła.
Awokado nie dość, że redukuje cholesterol, to zapobiega chorobom serca i spowalnia oznaki starzenia. Jeden owoc pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy serca, a dzięki wysokiej zawartości potasu obniża ciśnienie krwi.
Sałatka tuńczykowa w awokado
SKŁADNIKI:
3 duże dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w oleju
sok z limonki
mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
WYKONANIE:
Awokado przekrój na pół i przekręć, aby pozbyć się pestki. Wydrąż łyżeczką część miąższu – pozostaw warstwę przy skórce i skrop ją sokiem z limonki. Wydrążony miąższ posiekaj i również skrop sokiem. Tuńczyka osącz z oleju, rozdrobnij widelcem i wymieszaj z miąższem awokado oraz drobno posiekaną cebulą. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij wydrążone połówki awokado.