Reklama

Z zakonnej kuchni

Dania jednogarnkowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe – zarówno z samych warzyw, jak i z mięsem, ryżem czy kaszami. Są szybkie, rozgrzewające i sycące, poprawiają samopoczucie. To doskonały pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale nawet na śniadanie. W środku zimy porcja zupy lub gulaszu zjedzona rano sprawdzi się doskonale – rozgrzeje organizm i zapewni energię na cały dzień.

Pikantna zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:
50 dag mięsa wołowego gulaszowego (rostbef lub zrazówka)
10 dag słoniny lub surowego boczku
40 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 l wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

WYKONANIE:

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojone mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje. Dodaj cebulę i posiekany wcześniej czosnek, przesmaż. Wsyp przyprawę do gulaszu i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj ziemniaki. Gotuj wszystko ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz kminkiem.

Kurczak z ryżem w sosie keczupowym

SKŁADNIKI:
8 pałeczek (lub skrzydełek) z kurczaka
2 szklanki suchego ryżu
2 cebule
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy :
1 kostki masła
2 łyżki przyprawy typu vegeta
5 łyżek keczupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
6 szklanek wody

WYKONANIE:
Do miseczki wsyp składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj marynatą i odstaw na mniej więcej 30 min do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia wlej keczup, dodaj wodę, masło, przyprawy podane do przygotowania sosu i całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie przygotowany sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj. Na tak przygotowany ryż wyłóż zamarynowanego kurczaka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Naczynie włoż do gorącego piekarnika i piecz na funkcji grzania góra-dół. Po 30 min odkryj naczynie i zapiekaj kolejne 30-40 min (do zarumienienia mięsa).
Danie podawaj na gorąco.

2022-01-18 11:57

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Położna ujawniła horror w Oleśnicy

2025-05-28 16:28

[ TEMATY ]

aborcja

Oleśnica

Adobe.Stock

Położna, która uczestniczyła w aborcjach w szpitalu w Oleśnicy, ujawniła szczegóły horroru trwającego za murami tej placówki.

Gizela Jagielska szkoli personel z zabijania chlorkiem potasu tłumacząc, że należy go wstrzykiwać dziecku tak długo aż jego serce przestanie bić, gdyż inaczej dziecko zacznie uciekać i trzeba będzie "kłuć jeszcze raz". Dla położnych z Oleśnicy aborcja ma być "łatwiejszą pracą" niż przyjmowanie porodów żywych dzieci. "Pacjentki" Jagielskiej robią sobie pamiątki z okazji zamordowania własnego dziecka. Inne kobiety płaczą z rozpaczy na szpitalnych korytarzach.
CZYTAJ DALEJ

Modlitwa o dobry wybór prezydenta

Królowo Polski, umiłowana Matko Narodu Polskiego!
CZYTAJ DALEJ

Kiedy należy schować figurę Zmartwychwstałego Chrystusa?

2025-06-01 19:07

[ TEMATY ]

zmartwychwstanie

Wielkanoc

Karol Porwich/Niedziela

Figura Chrystusa Zmartwychwstałego, Paschał oraz krzyż z czerwoną stułą pozostają przy ołtarzu do Uroczystości Zesłania Ducha Świętego włącznie! Nie należy chować wcześniej figury Chrystusa Zmartwychwstałego.

Zgodnie z zaleceniem umieszczonym w Ceremoniale liturgicznej posługi biskupów (CLPB, nr 393) dopiero w Uroczystość Zesłania Ducha Świętego po ostatniej Mszy św. należy usunąć czerwoną stułę z krzyża procesyjnego, a także usunąć z prezbiterium figurę Chrystusa Zmartwychwstałego oraz Paschał. Paschał należy umieścić przy chrzcielnicy. Zapala się go przy każdym sprawowaniu sakramentu chrztu i od niego zapala się świece nowo ochrzczonych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję