Reklama

Z zakonnej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
grubo zmielony pieprz
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
Polędwiczkę pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, posyp oregano, świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na jakiś czas. Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy (ok. 10 min), co chwilę mieszając. Gdy odparują, dodaj masło i smaż jeszcze ok. 2 min na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i ją rozgrzej. Włóż mięso i smaż mniej więcej 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą. Dodaj musztardę, natkę pietruszki i wymieszaj. Dołóż pieczarki oraz kremówkę wymieszaną z sosem sojowym.
Całą zawartość patelni zagotuj. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami z piekarnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kacze udka z jabłkami

SKŁADNIKI:
4 kacze udka
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 jabłka winne
świeży rozmaryn

WYKONANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek, olej i wymieszaj. Marynatą natrzyj udka, przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2 godz. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Udka obsmaż na patelni z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż jabłka i gałązki rozmarynu. Brytfankę przykryj np. folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz ok. 1,5 godz. W międzyczasie uchyl folię i polewaj mięso powstałym sosem. Udka podawaj z jabłkami, z którymi się piekły, ziemniakami lub kluskami oraz z żurawiną.

2021-12-20 20:02

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa ze świeżych ogórków z zasmażką

SKŁADNIKI: 6 średnich ogórków gruntowych 4 nieduże ziemniaki 2 szklanki wody 1 pietruszka 1 średniej wielkości selera 1 łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczki nasion kopru Zasmażka: łyżka masła płaska łyżka mąki pszennej 1 szklanki śmietany (18-procentowej) łyżka drobno posiekanego koperku
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas w narodowym sanktuarium św. Andrzeja Boboli: bądźmy apostołami jedności

2025-05-16 19:19

[ TEMATY ]

Sanktuarium św. Andrzeja Boboli

Abp Adrian Galbas

Karol Porwich/Niedziela

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

“Mamy być apostołami jedności z Bogiem, przede wszystkim przez to, że sami będziemy trwali w tej jedności, otwierając się na łaskę obecną w sakramentach i słowie Bożym, przyjmując całą naukę Chrystusa oraz dbając o swoje dobrze ukształtowane sumienie” - mówił abp Adrian Galbas. Metropolita warszawski przedowniczył liturgii w Narodowym Sanktuarium św. Andrzeja Boboli, w dniu uroczystości tego patrona Polski, w intencji ducha jedności w ojczyźnie. Hierarcha w kazaniu odniósł się także do wyborów prezydenckich.

- Nie przyszliśmy dzisiaj tutaj jak do jakiegoś muzeum, żeby tylko powspominać dawne historie i powzruszać się siłą naszych przodków. Przyszliśmy tu, aby nabrać siły do naszego chrześcijańskiego życia, dla którego życie i męczeństwo św. Andrzeja ma być wzorem i pomocnym światłem - mówił w kazaniu abp Galbas.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Monstrancja z XVII wieku - perła europejskiego złotnictwa wróciła po renowacji

2025-05-16 23:20

[ TEMATY ]

Świdnica

sztuka sakralna

Świdnica ‑ Katedra

czynia liturgiczne

Franciszek Grzywacz

Monstrancja – srebro, złoto, odlew, kameryzowanie, grawerowanie, cyzelowanie. Wykonana przez Leonharda Wildera, Wiedeń, ok. 1662 rok

Monstrancja – srebro, złoto, odlew, kameryzowanie, grawerowanie, cyzelowanie. Wykonana przez Leonharda Wildera, Wiedeń, ok. 1662 rok

Jedna z najpiękniejszych barokowych monstrancji w Europie oraz osiem naczyń liturgicznych z katedry świdnickiej odzyskały dawny blask dzięki gruntownej renowacji.

W ostatnich tygodniach ks. kan. Marcin Gęsikowski, proboszcz katedry, odebrał z płockiej pracowni odrestaurowaną monstrancję oraz osiem naczyń liturgicznych – cztery kielichy i cztery puszki. – Bardzo serdecznie dziękuję ofiarodawcom imiennym i anonimowym – powiedział ks. Gęsikowski w ramach niedzielnych ogłoszeń parafialnych, informując wiernych o kosztach renowacji, które wyniosły trzydzieści trzy tysiące złotych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję