Reklama

Z zakonnej kuchni

Dobre rady

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dobry duet

Jesienią w kuchni królują warzywa. Dni bywają jednak coraz chłodniejsze, dlatego warto dodać do warzyw trochę mięsa.

Warzywa usprawnią pracę jelit, dzięki czemu cały organizm będzie wzmocniony i odporny. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże wodę i przyspiesza przesuwanie treści jelit, dzięki czemu szybciej pozbywamy się patogennej mikroflory. Mięso drobiowe dostarcza natomiast białek, które są niezbędne do odbudowy kosmków jelitowych. /J.M.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Roladki drobiowe z brokułami

Składniki :

· 2 podwójne piersi z kurczaka

· 2 ząbki czosnku

· 1 brokułu

· 3 łyżki białego sera

· 300 ml słodkiej śmietanki (30%)

· sól, pieprz

· ulubione zioła

WYKONANIE:

Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy zmiażdżony czosnek i rozkruszony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka płuczemy i rozbijamy je przez folię. Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy delikatnie i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy nią roladki. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez godzinę.

Kurczak orientalny

Składniki :

· 2 piersi z kurczaka

· szklanka mleka kokosowego

· 3 łyżki śmietany (18%)

· 2 marchewki

· 1 papryka czerwona

Reklama

· 2 ząbki czosnku

· 1 papryczka chili

· 1 cebula

· 2 łyżeczki curry

· 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki

· 1 łyżeczki kurkumy

· 1 łyżeczki garam masala

· sól, pieprz

· olej do smażenia

WYKONANIE:

Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy curry i zostawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chili oraz obraną, pokrojoną w prążki marchewkę. Chwilę wszystko smażymy. Dodajemy kawałki kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kurczaka z warzywami zalewamy mlekiem kokosowym i śmietaną, dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko dusimy ok. 15 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

2021-10-26 12:17

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z soczewicą i jajkiem

Składniki: 1 jajko 1/3 dojrzałego awokado 60 g zielonej soczewicy 1/3 czerwonej papryki 10 g prażonych pestek dyni łyżeczka utartego, świeżego imbiru garść świeżej bazylii kawałek zielonego ogórka (ok. 5 cm) łyżka posiekanej czerwonej cebuli kilka kropli oliwy kilka kropli octu balsamicznego świeżo zmielony pieprz
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Bruno, współbrat papieża Leona XIV

2025-07-09 15:24

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Foto archiwum o. Bruno Silvestrini

Ojciec Bruno Silvestrini pochodzi z włoskiego regionu Marchii (Marche). Urodził się w cieniu bazyliki Matki Bożej z Loreto, w małej miejscowości Porto Recanati. W tym to miejscu Fryderyk II Szwabski, wnuk Fryderyka Barbarossy, zbudował zamek, aby bronić skarbca Świętego Domku w Loreto. Dlatego jego miejscowość jest silnie związana z kultem Madonny, a on jest zakochany w Maryi Dziewicy. Przez okno swojego domu, mógł z daleka oglądać kopułę maryjnego sanktuarium. Nawet teraz, za każdym razem kiedy wraca do domu i widzi kopułę bazyliki w Loreto, jego serce się raduje.

Ten augustianin, wyświęcony w 1981 roku, po piastowaniu różnych stanowisk w Kościele i w swoim zakonie, jest dziś Zakrystianem Papieskim (po włosku funkcja ta nazywa się: custode del Sacrario Apostolico) i współpracuje z Biurem Celebracji Liturgicznych Papieża. Łączą go bliskie związki ze swoim współbratem, Leonem XIV, który jada obiad w ich augustiańskiej wspólnocie zamieszkującej w małym klasztorze niedaleko Kaplicy Sykstyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Podkarpackie/ W tym roku z lotniska w Jasionce skorzystało ponad 574 tys. pasażerów

2025-07-10 16:37

[ TEMATY ]

Rzeszów

lotnisko

Jasionka

wikipedia/Michalooo24

Port lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów

Port lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów

Podrzeszowskie lotnisko w Jasionce w tym roku obsłużyło ponad 574 tys. podróżnych, czyli o ponad 17 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. To najlepsze półrocze w historii portu.

W czwartek władze portu lotniczego Rzeszów-Jasionka podsumowały pierwsze sześć miesięcy br.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję