OWSIANKA
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru (lub do smaku)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do garnka i płukać, kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 min, co chwilę mieszając. Doprawić cukrem. Gdyby owsianka była za gęsta, dodać więcej mleka.
SMAŻONE JABŁKA
Składniki :
2 jabłka (najlepiej twarde i kwaśne)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać miód, wrzucić jabłka, przesmażyć. Na końcu dodać cynamon. Owsiankę nałożyć do miseczek, dodać jabłka.