Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasolka po bretońsku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
40 dag fasoli jaś
20 dag chudego surowego boczku
20 dag kiełbasy
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka

WYKONANIE:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na co najmniej 6 godz. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu. Boczek zalać szklanką wody i gotować przez 20 min. Wyjąć, pokroić w kostkę, a wodę, w której się gotował, wlać do fasoli. Na jednej łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wrzucić boczek i podsmażać, aż się lekko zrumieni. Połączyć z fasolą – co najmniej godzinę po tym, jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować garnka z ognia. Po półgodzinie dodać przesmażoną, pokrojoną kiełbasę. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i gotować, mieszając, jeszcze minutę. Podawać z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z ryżem i sosem z awokado (propozycja na obiad)

Składniki:
3/4 awokado
1/2 ogórka
2 łyżeczki liści pietruszki
2 pomidory
1/2 woreczka ryżu brązowego
2 garście szpinaku
1 łyżka oleju z nasion wiesiołka

Przygotowanie
Awokado umyj, obierz, usuń pestkę, przełóż do kielicha blendera; dodaj natkę pietruszki, olej z wiesiołka i zmiksuj na gładką masę. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ale nie rozgotuj). Szpinak opłucz. Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój. Składniki przełóż do miski i polej powstałym sosem z awokado. Wartość energetyczna: 567 kcal Białko: 12,77 g Tłuszcz: 30,5 g Węglowodany: 67,9 g

CZYTAJ DALEJ

„Od Mokrej do Monte Cassino” – wernisaż nowej historycznej wystawy na Jasnej Górze

2024-04-18 20:51

[ TEMATY ]

Jasna Góra

wernisaż

Monte Cassino

BPJG

„Od Mokrej do Monte Cassino - szlakiem 12 Pułku Ułanów Podolskich” - to temat najnowszej wystawy przygotowanej na Jasnej Górze, której wernisaż odbędzie się już jutro, 19 kwietnia. Na wystawie znajdą się także szczątki bombowca Vickers Wellington Dywizjonu 305 pochodzące ze zbiorów Jasnej Góry, które dotąd nie były prezentowane. Ekspozycja znajduje się w pawilonie wystaw czasowych w Bastionie św. Rocha.

Uroczystość otwarcia wystawy rozpocznie Msza św. sprawowana w Kaplicy Matki Bożej o godz. 11.00, po niej w południe odbędzie się wernisaż.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs biblijny dla szkół podstawowych [Zaproszenie]

2024-04-19 17:46

Karol Porwich/Niedziela

Szkoła Podstawowa nr 158 im Jana Kilińskiego w Warszawie zaprasza do udziału w VII Międzyszkolnym Konkursie Biblijnym pod tytułem „Z Biblią na co dzień”. Konkurs ma zasięg ogólnopolski i dotyczy treści związanych z czterema Ewangeliami. W ubiegłym roku wzięło w nim udział ok 150 uczestników z 27 szkół.

Tegoroczna edycja Konkursu obejmuje przypowieści Pana Jezusa zawarte w Ewangelii św. Mateusza i nosi tytuł: “Opowiesz mi historię życia Pana Jezusa?”. Zadaniem konkursowym jest przedstawienie w formie plastycznej jeden z cudów Pana Jezusa, zaś multimedialnej i literackiej wybranego przez ucznia klas 4-8 szkoły podstawowej rozdziału Ewangelii św. Mateusza - wskazują organizatorzy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję