Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasolka po bretońsku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
40 dag fasoli jaś
20 dag chudego surowego boczku
20 dag kiełbasy
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka

WYKONANIE:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na co najmniej 6 godz. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu. Boczek zalać szklanką wody i gotować przez 20 min. Wyjąć, pokroić w kostkę, a wodę, w której się gotował, wlać do fasoli. Na jednej łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wrzucić boczek i podsmażać, aż się lekko zrumieni. Połączyć z fasolą – co najmniej godzinę po tym, jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować garnka z ognia. Po półgodzinie dodać przesmażoną, pokrojoną kiełbasę. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i gotować, mieszając, jeszcze minutę. Podawać z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasta alla Norma

Składniki na 4 osoby 2 bakłażany (ok. 500 g) oliwa z oliwek extra vergine 1-2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól 400 g makaronu penne lub rigatoni garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, a jeśli nie można go kupić – sera pecorino lub twardego sera owczego
CZYTAJ DALEJ

Jozafat – święty od pojednania rodzin, łączy Watykan z Białą Podlaską

2025-04-12 15:23

Vatican News

Parafia Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Białej Podlaskiej jest szczególnie związana z Watykanem poprzez postać świętego Jozafata, patrona pojednania. „Za jego wstawiennictwem jednają się rozbite rodziny, małżonkowie, skłócone osoby” – mówi ks. Marian Daniluk, proboszcz parafii, który szerzy kult św. Jozafata.

CZYTAJ DALEJ

List kard. Grzegorza Rysia do diecezjan

2025-04-13 07:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Kochani Siostry i Bracia,
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję