Reklama

Porady

Pogoda dla grzybiarzy

Tegoroczna jesień jest szczególnie łaskawa dla grzybiarzy. Sezon trwa już od końca sierpnia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spore opady i stosunkowo niskie temperatury sprawiły, że w lasach zaroiło się od grzybów. Oczywiście najsmaczniejsze są potrawy ze świeżych grzybów, ale co robić, gdy jest ich zbyt dużo? Można je wysuszyć, zamarynować, ale też zamrozić.

Jak mrozić surowe grzyby?

Do mrożenia na surowo wybiera się tylko młode grzyby. Nie wolno ich moczyć w wodzie! Kapelusze trzeba wytrzeć wilgotnym ręcznikiem kuchennym lub gąbką. Brudne rydze można opłukać w chłodnej wodzie i odłożyć do obsuszenia. Aby grzyby zachowały atrakcyjny wygląd, oczyszczone rozkłada się pojedynczą warstwą na tacy pokrytej folią spożywczą i wkłada do zamrażarki, nastawionej na najniższą temperaturę, na 8-10 godzin. Po tym czasie grzyby wkłada się do zamykanych pojemników lub torebek przeznaczonych do zamrażania żywności i umieszcza w zamrażarce. W jednym opakowaniu powinny się znajdować grzyby zebrane tego samego dnia. Każde opakowanie powinno być oznaczone datą zamrożenia. Świeże rydze przechowuje się w zamrażarce nie dłużej niż kilka miesięcy, bowiem długo przechowywane są niesmaczne, gorzknieją. Aby zapobiec gorzknieniu rydzów przed mrożeniem gotuje się je, smaży lub dusi. Po rozmrożeniu grzyby należy zużyć w ciągu 2-3 godzin – nie powinno się ich rozmrażać i ponownie zamrażać!

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-22 07:48

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Podstępne grzyby

Candida albicans jest naturalnym składnikiem flory bakteryjnej, ale w sprzyjających dla niego warunkach może doprowadzić do rozwoju kandydozy, czyli grzybicy.

W rodzinie Candida znanych jest kilkadziesiąt drożdżaków, które mogą odpowiadać za to schorzenie, jednak albicans występuje najczęściej.
CZYTAJ DALEJ

Kraków/Balice: Państwowa Komisja Badania Wypadków Lotniczych będzie wyjaśniać przyczyny zdarzenia

2025-09-14 20:41

[ TEMATY ]

Kraków

samolot

PAP/Art Service

Nawet do późnych godzin nocnych wstrzymane mogą pozostać operacje na lotnisku Kraków Airport, gdzie w niedzielę samolot pasażerski w trakcie lądowania wypadł z pasa startowego. Na miejscu pracuje Państwowa Komisja Badania Wypadków Lotniczych.

Przeczytaj także: Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie
CZYTAJ DALEJ

Przez widzialne do Niewidzialnego - Szkoła Liturgii Archidiecezji Łódzkiej

2025-09-15 15:04

[ TEMATY ]

archidiecejza łódzka

ks. Paweł Kłys

Szkoła Liturgii Archidiecezji Łódzkiej

Szkoła Liturgii Archidiecezji Łódzkiej

Przez widzialne do Niewidzialnego - to temat drugiego roku Szkoły Liturgii Archidiecezji Łódzkiej, która od ubiegłego roku działa w Kościele Łódzkim. W ubiegłym roku w comiesięcznych zajęciach brało udział ponad 110 słuchaczy.

- Drugi rok naszej Szkoły - który rozpoczniemy 20 września br. - będzie poświęcony znakom liturgicznym, oraz naszej wrażliwości na znaki. Liturgia jest spotkaniem z Panem Bogiem, którego nie widzimy, którego nie słyszymy, ale dostrzegamy Go w słowach, w znakach oraz wyrażamy naszą odpowiedź poprzez nasze gesty, przez to co, robimy. - podkreśla ks. dr Sławomir Sosnowski. 
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję