Reklama

Z zakonnej kuchni

Krem z buraków

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
2 wcześniej ugotowane buraki
szklanka bulionu warzywnego
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
szklanka mleka kokosowego
masło klarowane, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Masło rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Do wysokiego naczynia włóż buraki oraz zawartość patelni i dodaj pozostałe składniki – mleko kokosowe i bulion warzywny. Całość zmiksuj na gładką masę. Możesz wszystko razem krótko podgotować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-13 18:26

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Moc buraków

Niedziela Ogólnopolska 38/2021, str. 54

[ TEMATY ]

burak

Adobe.Stock

Buraki zdrowotnie mogą zdziałać cuda, dodają energii – działają jak naturalny doping.

Burak jest jednym z bardziej popularnych warzyw w naszej kuchni. Ma on szerokie właściwości zdrowotne oraz walory smakowe w zależności od tego, czy zrobimy z niego sok, botwinkę, chłodnik, surówkę lub chipsy. Sok z czerwonych buraków, podobnie jak czerwone wino, chroni nas przed infekcjami oraz działa profilaktycznie w przypadku chorób nowotworowych (w celu profilaktycznym wystarczy wypić lampkę wina do obiadu). Sok z buraków ma również właściwości przyspieszające regenerację skóry, sprawia, że wolniej się ona starzeje. Dodaje nam energii i działa jak naturalny doping. Poza tym obniża ciśnienie krwi oraz stymuluje pracę układu krwionośnego. Jedzenie buraków zalecane jest osobom, które borykają się z anemią lub chorują na niedokrwistość. Swój kolor zawdzięczają barwnikowi zwanemu betaniną, która sprawnie przechodzi z układu pokarmowego do krwi, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem i walczy w wolnymi rodnikami.
CZYTAJ DALEJ

Najpierw oczyszczę moje serce w spowiedzi

2025-02-13 11:26

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

jurewicz/fotolia.com

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 7-12.

Czwartek, 13 marca. Wielki Post
CZYTAJ DALEJ

Papieski Wydział Teologiczny we Wrocławiu podpisał współpracę w nowojorską uczelnią

2025-03-14 16:36

mat. pras

Ks. prof. Sławomir Stasiak, rektor PWT, podpisuje umowę międzyuczelnianą

Ks. prof. Sławomir Stasiak, rektor PWT, podpisuje umowę międzyuczelnianą

Współpraca St. John’s University w Nowym Jorku i Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu stała się faktem. Przedstawiciele tych dwóch uczelni podpisali dokument o zawarciu partnerstwa międzyuczelnianego.

Ks. prof. Sławomir Stasiak, Rektor PWT we Wrocławiu oraz dr Simon G. Møller, prorektor i starszy wiceprezes ds. akademickich, profesor uniwersytecki St. John’s University, podpisali 5 letnią umowę o współpracy katolickich uczelni. Celem porozumienia jest wspieranie wymiany akademickiej, edukacyjnej i kulturalnej. Wymiana wykładowców, pracowników i studentów zarówno w ramach mobilności, jak i wirtualnie. Uczelnie zobowiązały się do angażowania we wspólne projekty badawcze, wspieranie wymiany publikacji akademickich i informacji oraz wzajemne promowanie ich działalności akademickiej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję