Chleb razowy z miodem
Składniki :
· 1 szklanki brązowego cukru
· 1 szklanki miodu
· 1 łyżka soli
· 2 łyżki tłuszczu
· 1,5 szklanki wrzącej wody
· 1 szklanki ciepłej wody
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka suszonych drożdży
· 6 szklanek pszennej mąki razowej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
WYKONANIE:
Brązowy cukier, miód, sól i tłuszcz połączyć ze sobą w misce. Do całości wlać wrzącą wodę i mieszać, aż wszystko się rozpuści. Następnie ostudzić – tak aby płyn był letni. W 1 szklanki ciepłej wody rozpuścić biały cukier. Wsypać drożdże i odczekać 10 min. Wlać do miski z ostudzoną wodą. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać przez 10 min. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz., żeby wyrosło. Formę mocno natłuścić, przełożyć do niej przygotowane ciasto i ponownie odstawić na taki sam czas, do kolejnego wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 25-30 min.