Nadają się zwłaszcza do azalii, hortensji, borówek amerykańskich, pomidorów, czyli roślin, które wymagają kwaśnej ziemi. Fusy nie są w stanie zmienić odczynu podłoża tak jak preparaty i nawozy specjalistyczne (np. siarczan amonu). Pomogą natomiast utrzymać kwasowość gleby, a także wzbogacą ją w azot i minerały oraz poprawią jej strukturę (są lekkie i grudkowate, a więc rozluźnią glebę i zwiększą jej chłonność).
Świeże fusy można od razu rozsypać wokół roślin i wymieszać je z podłożem, ale można również je wysuszyć i wykorzystać w ogrodzie w dowolnej chwili, np. jako ściółkę. Fusy są lekkie, więc aby nie rozwiał ich wiatr, należy od razu przysypać je korą sosnową.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Fusy nadają się też do rozsypania w doniczkach roślin pokojowych – na niewielką doniczkę należy przeznaczyć ok. 1 łyżeczki fusów. Ich dodatek poprawi strukturę podłoża i sprawi, że będzie bardziej chłonne, a jednocześnie lepiej napowietrzone. Trzeba je jednak wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi, inaczej szybko spleśnieją i przestaną być użyteczne.
Fusy z kawy można dodawać do kompostu. Dzięki nim wzbogaci się on w dodatkowe substancje odżywcze i szybciej uzyska pożądaną konsystencję. Zapach fusów zwabi też dżdżownice, które przetwarzają materię organiczną i przyspieszają powstawanie próchnicy.