Reklama

Z zakonnej kuchni

Przysmaki z ogórków

Dania z tym warzywem na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną.

Zupa ogórkowa, mizeria, korniszony w occie czy pyszne kiszonki to tylko nieliczne z wielu przysmaków, w których prym wiodą ogórki. W sezonie doskonale sprawdzą się również jako składnik sałatek, surówek i chłodników, a także orzeźwiających napojów i koktajli.

Soczysty miąższ ogórka zawiera witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wiele minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. Ogórek zaliczany jest do pokarmów zalecanych w profilaktyce antynowotworowej, dlatego warto go spożywać. Polecane przepisy pochodzą ze staropolskiej kuchni p. Ewy Aszkiewicz.

2021-07-27 12:14

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Roladki schabowe z szynką

Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio i Matki Bożej Fatimskiej w Terliczce koło Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca pyszne danie, które można przygotować na obiad lub na kolację.

Składniki:
60 dag schabu
30 dag wędzonej szynki
mąka
1 szklanki białego wina
kostka rosołowa
olej do smażenia
sól, pieprz

CZYTAJ DALEJ

Czas miłosierdzia. Rozmowa z dyrektorem Caritas Archidiecezji Lubelskiej

2021-09-20 05:13

Archiwum CAL

Caritas Archidiecezji Lubelskiej od 1991 r. pomaga chorym i niepełnosprawnym, dzieciom, rodzinom, seniorom, bezdomnym i bezrobotnym. W działalności koncentruje się na niesieniu pomocy osobom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej, bądź zmagającym się z ciężkimi sytuacjami losowymi. Każdego roku pomocą obejmuje ponad 35 tys. osób.

CZYTAJ DALEJ

Jarmark benedyktyński w Jarosławiu

2021-09-23 09:26

archiwum Opactwa

Jeden ze straganów

Jeden ze straganów

W sobotę i niedzielę 18-19 września miejscowym Opactwie odbył się Jubileuszowy X Jarmark Benedyktyński.

Dziesiąta edycja Jarmarku Benedyktyńskiego, jak zwykle przyciągnęła odwiedzających, którzy mieli okazję przenieść się w średniowieczny świat, posłuchać folkowej muzyki w wykonaniu zespołów regionalnych. W ramach całego Jarmarku można było spotkać wystawców z Węgier i posmakować węgierskich potraw. Pojawiły się stragany z regionalnymi produktami, potrawami i rzemiosłem artystycznym. Oprócz tego na stoiskach nie zabrakło owoców ziemi, własnoręcznie wyprodukowanych przedmiotów związanych z Podkarpaciem. Wydarzeniu towarzyszyły występy i koncerty miejscowych artystów. Nie zabrakło również wielu atrakcji dla najmłodszych, zabaw oraz konkursów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję