Na początku może nas zaniepokoić przebieg choroby, bezsilność, podwyższona temperatura oraz inne objawy. Ważną kwestią jest obserwacja własnego organizmu po przejściu choroby, kontrolne badania wielonarządowe oraz wewnętrzne wzmocnienie odporności przez odpowiednie odżywianie, suplementację witamin i minerałów oraz stosowanie ziół. Odpowiednia ilość snu, ruch oraz wartościowa dieta wzmocnią nasz organizm.
Reklama
Błonnik i probiotyki są niezbędną pożywką dla jelit, a to właśnie one są centrum naszej odporności. Utrzymywanie prawidłowej flory bakteryjnej wzmacnia ogólnoustrojową odporność. Dlatego pamiętajmy o produktach pełnoziarnistych bogatych w błonnik, takich jak: grube kasze, płatki owsiane, żytnie pieczywo na zakwasie, fasola, surowe warzywa oraz kiszonki: kapusta, ogórki czy zakwas z buraków, który poprawia parametry krwi. Ważnym składnikiem diety są również kwasy tłuszczowe omega -3, które działają ochronnie na układ odpornościowy. Sięgnij po nie, pijąc oleje nierafinowane: olej lniany, z wiesiołka czy z czarnuszki. Postaw na naturalne antybiotyki, których najlepszym źródłem są: czosnek, imbir oraz kurkuma. Połączone z miodem i cytryną dają wysoką dawkę antyoksydantów, witaminy C, działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Połącz wszystkie składniki razem i przygotuj silny „syrop profilaktyczny”. Pity regularnie wzmocni odporność, a przy pierwszych objawach infekcji szybko postawi Cię na nogi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Nie zapomnij o ziołach, one również pomogą? wzmocnić wymęczony choroba? układ odpornościowy. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a dzięki dużej zawartości polifenoli dzielnie stawiają opór infekcjom. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie. Czystek ma jedne z silniejszych właściwości oczyszczających, natomiast jeżówka purpurowa stosowana regularnie zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, w szczególności leukocytów i makrofagów, powodując, że organizm lepiej poradzi sobie z atakującymi go wirusami i bakteriami.
Na początku okresu zdrowienia i na koniec wykonaj badanie z krwi, aby oznaczyć zawartość witaminy D. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Nazywana jest „antybiotykiem z nieba”, ponieważ nasza skóra może ją wytwarzać w kontakcie z promieniami słonecznymi. Aby wzmocnić odporność i mieć pewną ochronę przed infekcjami, powinniśmy ją suplementować do osiągnięcia nawet 70ug/ml. Dzięki takiej ilości mamy więcej energii, wytwarzamy endorfiny, a przede wszystkim przestajemy być łatwym kąskiem dla wirusów i bakterii.