Musimy szukać ich przede wszystkim w naturalnej żywności, a więc w owocach, warzywach, zbożach i rybach. Natomiast w przypadku poważnych chorób, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej witamin i minerałów, nie bójmy się sięgać także po suplementy.
Ogólnie dostępnym źródłem witamin i minerałów są owoce. Przez cały rok jedzmy rosnące w naszych ogrodach owoce sezonowe, takie jak truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, morele, śliwki, gruszki, jabłka oraz orzechy włoskie i laskowe, a także owoce importowane, np. cytrusy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ojciec Grzegorz Sroka uważa, że „największą wartość dla organizmu mają owoce zjadane w stanie surowym, bowiem niektóre witaminy w nich zawarte ulegają zniszczeniu pod wpływem światła, wysokiej temperatury oraz kontaktu z metalem. Zatem jedzmy dużo owoców, które zapewniają nam niezbędne dla ustroju witaminy, sole mineralne, a także zapewniają właściwą pracę jelit. (...) [Bowiem] brak koniecznych dla zdrowia witamin i soli mineralnych lub ich niedostateczna ilość może wywołać poważne zmiany chorobowe” (Zielnik klasztorny Ojca Grzegorza, Warszawa 1989, s. 5. 6).
Reklama
Bardzo cennym owocem jest jabłko. Owoc ten jest nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Zawiera cenne witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K), a także minerały (żelazo, potas, magnez). Pamiętając o tym, jedzmy codziennie przynajmniej jedno jabłko. Szczególnie chorzy na serce, wątrobę czy cukrzycę powinni często zjadać ten owoc.
Witamin i minerałów dostarczają nam także warzywa: buraki czerwone, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, kapusta, warzywa strączkowe, ogórki itd.
Również jęczmień, kukurydza, owies i żyto są bogate w cenne substancje odżywcze. Jedząc te produkty, będziemy wzmacniać i leczyć nasz organizm.
Nie możemy zapomnieć także o jedzeniu ryb, szczególnie śledzia (witaminy: A, D, E, B, minerały: jod, żelazo, cynk) i makreli (witaminy z grupy B, D oraz minerały: wapń, fosfor, żelazo), aby zimą dostarczać do naszego organizmu niezbędnych składników.