Składniki:
50 dag twarogu
50 dag mąki pszennej
1 szklanki śmietany
3 jajka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
1-2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ser zmielić. Mąkę wsypać do miski, dodać zmielony ser, cukier, jajka, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto, gotowe rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.
W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać spirytus, aby oponki się nie przypaliły. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu