Reklama

Z zakonnej kuchni

Mus dyniowo-pomarańczowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
4 kg miąższu dyni piżmowej (bez skóry)
8 obranych pomarańczy
1 cytryna (tylko miąższ, bez białej skórki)
1 łyżeczki mielonego imbiru
2 szklanki (ok. 400 g) ksylitolu
1 łyżeczki kardamonu
1 cały kawałek cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 jabłko ze skórką

Wykonanie:
Dynię obierz i oczyść z pestek. Cały miąższ pokrój w drobną kostkę, przełóż do dużego garnka, zasyp ksylitolem i wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i dodaj je do dyni. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny, aż puszczą dużo soku. Dodaj przyprawy. Z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je razem z pustą laską, a cynamon wrzuć w całości. Postaw garnek z dynią na małym ogniu i zacznij podgrzewać. Cytrusy dokładnie umyj i sparz. 6 obranych pomarańczy pokrój razem z białymi błonkami w mniejsze cząstki i dodaj je do dyni. Obierz ze skórki cytrynę, pokrój miąższ bez błonek i również dodaj do dyni. Ze skóry z 2 obranych pomarańczy usuń wewnętrzną białą część, która daje gorzki smak, bardzo drobno ją pokrój i dodaj do gotującej się dyni. Owoce z dynią i przyprawami gotuj do momentu, aż większość soku odparuje. Gdy dżem uzyska gęstą konsystencję, wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i zmiksuj pozostałe składniki na gładki mus. Zdejmij z ognia. Gorący mus przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-09-30 11:17

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Mistrzyni miłosierdzia

2025-12-09 11:50

Niedziela Ogólnopolska 50/2025, str. 22

[ TEMATY ]

patron tygodnia

Xavier Caré via WIkipedia, CC BY-SA

Św. Maria Crocifissa

Św. Maria Crocifissa

Wybrała drogę, na której bogactwem były miłosierdzie i miłość do Boga.

CZYTAJ DALEJ

Wiktor Zborowski o Magdzie Umer: była symbolem artystki, matki i przyjaciółki

2025-12-12 16:20

[ TEMATY ]

zmarła

Magda Umer

Wiktor Zborowski

Wikipedia/Martin Kraft

Wiktor Zborowski

Wiktor Zborowski

Magda Umer była symbolem artystki, matki, przyjaciółki, doskonałą erudytką z ogromną wiedzą o muzyce i literaturze - powiedział PAP aktor Wiktor Zborowski. Piosenkarka, wykonawczyni poezji śpiewanej oraz aktorka Magda Umer zmarła w wieku 76 lat.

- Była wielką artystką, poetką teatru, poetką estrady - powiedział w rozmowie z PAP aktor Wiktor Zborowski, który niejednokrotnie pracował z Magdą Umer. - Całą swoją twórczość „rysowała” cieniusieńką kreską Tadeusza Kulisiewicza. Było to delikatne, ulotne, zwiewne, takie ażurowe - ocenił. Zaznaczył, że była jednocześnie „wspaniale wykształconą osobą i doskonałą erudytką”. Miała wielką wiedzę o muzyce i literaturze.
CZYTAJ DALEJ

Podsumowanie obchodów 100-lecia Szkoły Orląt

2025-12-16 14:37

Archiwum muzeum

Zarówno goście z Krakowa, jak i przedstawiciele środowiska dęblińskiego podkreślali, że wystawa jest ważnym elementem jubileuszowych obchodów i wyjątkową okazją do spotkania z historią.

W piątek 12 grudnia Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie było świadkiem wyjątkowego wydarzenia – uroczystego wernisażu wystawy czasowej „100-lecie Szkoły Orląt”, przygotowanej we współpracy z Lotniczą Akademią Wojskową
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję