W białkach jaj kurzych znajduje się mnóstwo składników odżywczych dobrej jakości, dlatego powinniśmy je często spożywać.
Dieta bogata w białka jaj przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego i budowy mięśni (młodzież, sportowcy). Zalecana jest rekonwalescentom po chorobach wirusowych, a także w zatruciach chemikaliami i solami metali ciężkich (rtęci, miedzi), ponieważ białko jaja ma właściwości odtruwające organizm.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dietetyczne potrawy z białka powinny spożywać osoby, które mają problemy z żołądkiem, wątrobą i trzustką. Powinny one zagościć w menu chorych na miażdżycę, aby podnieść poziom „dobrego” cholesterolu w organizmie. Gotowane białko może pomóc osobom otyłym w ograniczeniu apetytu, ponieważ daje uczucie pełnego żołądka. Surowe białko jaja kurzego ma właściwości bakteriobójcze oraz łagodzące podrażnienia błon śluzowych i skóry. Zaleca się je spożywać przy długo utrzymującej się chrypce.
Znanym daniem jest delikatny omlet z białka jaj. Jest to danie dietetyczne o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów, zalecane w przypadku otyłości, zapalenia żołądka, zapalenia trzustki, a także chorób wątroby. Najzdrowszy jest omlet nie smażony, lecz gotowany w kąpieli wodnej lub pieczony. Dla poprawy smaku do białek dodaje się mleko, pokrojone warzywa i kawałki mięsa.