Składniki:
400 ml kefiru
250 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
125 ml śmietany
300 g ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewek
1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
4 łyżki posiekanego estragonu
4 łyżki posiekanej mięty
1/3 szklanki suszonej żurawiny
30 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Kefir, jogurt i śmietanę schłodź w lodówce. Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę pokrój na kawałeczki, cebulkę i część szczypiorku – na plasterki.
Posiekaj miętę, estragon i suszoną żurawinę. Posiekane orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Połącz wszystkie składniki: najpierw produkty nabiałowe, następnie dodaj sól i pieprz oraz posiekaną żurawinę, na końcu – ogórki, rzodkiewkę, dymkę, zioła oraz orzechy. Wymieszaj.
Pomóż w rozwoju naszego portalu