Składniki
Ciasto:
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 pełna szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 żółtko
farsz:
50 dag truskawek
Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Gorące ziemniaki (tuż po ugotowaniu) przecisnąć przez wyciskacz do purée lub utłuc perforowanym tłuczkiem, ostudzić. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajo i żółtko, wyrobić ciasto i natychmiast robić z niego knedle. Najwygodniej uformować wałek – ciasto należy lekko podsypywać mąką. Wałek pokroić na równe porcje i na dłoni oprószonej mąką kształtować placuszek, na który nakłada się truskawki. Zlepiać w kulki o średnicy ok. 5 cm i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Wyjmować ostrożnie szeroką łopatką i przelewać gorącą wodą. Podawać zaraz po przyrządzeniu, polane stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypane cukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu