Z Księgi Daniela dowiadujemy się, że ten młodzieniec na dworze króla babilońskiego Nabuchodonozora zrezygnował z obfitych posiłków oraz wina na rzecz spożywania przez 10 dni jarzyn oraz picia wyłącznie wody (por. 1, 12-15). Po tym czasie jego twarz promieniała, była zdrowsza i miała lepszy wygląd. Jego zdolności i umiejętności wyróżniały się na tle innych. Taki sam efekt możesz osiągnąć dzisiaj, jeśli zdecydujesz się na podjęcie postu warzywno-owocowego.
Co sprawiło, że Daniel tak dobrze wyglądał, miał czysty umysł i większą mądrość? – REGENERACJA. Dzięki spożywaniu samych warzyw oraz znikomej ilości owoców niskowęglowodanowych organizm przestawia się na tzw. odżywianie wewnętrzne. W tym czasie człowiek chudnie, wykorzystuje zapas tkanki tłuszczowej na materiał energetyczny. Szczególnie istotne jest wykorzystanie tłuszczu trzewnego, tzw. brzusznego, który jest odpowiedzialny za choroby metaboliczne. Gdy zostanie zredukowana tkanka tłuszczowa w tej części ciała, cofają się cukrzyca typu 2, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe czy choroba niedokrwienna serca.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Organizm się regeneruje i człowiek odzyskuje ZDROWIE, które przez wiele lat mogło być zaburzone nadkonsumpcją i niedożywieniem jakościowym. Ustępują objawy chorobowe. Człowiek jest pełen werwy i wigoru, parametry krwi wracają do normy.
Reklama
Jak przeprowadzić post Daniela w domu? Trzeba zaopatrzyć lodówkę w warzywa ciemnozielone, kolorowe, korzenne i cebulowe – wszystkie oprócz ziemniaków i nasion strączkowych. Cukrzycy powinni uważać na gotowaną marchew, dynię i buraki, które podnoszą glikemię. Osoby z nadciśnieniem powinny unikać ogórków kiszonych, ponieważ zawierają dużo soli. Jeśli natomiast ktoś cierpi z powodu wrzodów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego, powinien rozpocząć post od świeżo wyciśniętych soków jabłkowo-marchwiowych.
W poście ważne jest spożywanie w przeważającej ilości warzyw surowych, a jako dodatku warzyw gotowanych, oraz picie wody w zależności od masy ciała – na 1 kg przypada 0,03 ml wody. Warto jeść trzy obfite posiłki w ciągu dnia i nie podjadać między nimi. Post może trwać maksymalnie 40 dni. łatwiejsze w podejmowaniu i wytrwaniu do końca są jednak posty 10-dniowe. Osoby schorowane powinny podejmować post pod okiem dietetyka klinicznego.
Propozycja posiłków
Śniadanie:
1 grejpfruta z odrobiną cynamonu do smaku
Surówka: rukola + ogórek kiszony + pomidor
Surówka: marchew + jabłko
Kalafior gotowany na parze, posypany koperkiem i pietruszką, lekko posolony solą himalajską
Obiad:
Zielony koktajl: seler naciowy, natka pietruszki, szpinak
Surówka: kapusta pekińska + pokrojona 1 morela, przyprawione ziołami, skropione cytryną
Surówka: seler + marchew + jabłko
Zupa krem z dozwolonych warzyw
Brokuł gotowany na parze, posypany kiełkami lucerny
Kolacja:
Surówka: kalarepa + jabłko
Surówka: brokuł + ogórek kiszony + czosnek
Bigos ze świeżej kapusty z marchewką i koperkiem
Herbata ziołowa