Składniki:
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 batat
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, słodkiej oraz kurkumy
ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
150 ml bulionu
250 ml mleka kokosowego
100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij pokrojoną cebulę.
Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną papryczką chili. Smaż 3 min, mieszając, aby się nie przypaliło. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników, dopraw solą i smaż również 3 min. Jeśli patelnia będzie zbyt sucha, dodaj masła lub nieco mleka kokosowego. Dodaj pozostałe przyprawy. Następnie dołóż ciecierzycę (z zalewą), mleko kokosowe oraz bulion. Wszystko razem zamieszaj i doprowadź do gotowania. Gotuj, najlepiej bez przykrycia, ok. 15 min, aż batat zmięknie. Na koniec dodaj szpinak. Wymieszaj wszystko razem i odstaw z ognia. Potrawę można podawać z kaszą jaglaną lub ryżem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu