Reklama

Porady

Czy istnieje dieta dla cukrzyków?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zaniedbanie profilaktyki zdrowotnej prowadzi do późnego wykrycia choroby i jej rozwoju. Coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę typu 2, której przyczyną są zła dieta i brak ruchu. Dieta jest podstawowym środkiem profilaktycznym oraz leczniczym zarówno dla chorego na cukrzycę, który leczy się tylko dietą, jak i dla biorącego leki czy insulinę.

Nie istnieje uniwersalna dieta dla wszystkich diabetyków – rodzaj diety ustala lekarz w zależności od wieku pacjenta, wagi, wzrostu, płci i rodzaju wykonywanej pracy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Diabetyk może się cieszyć pełnią życia pod warunkiem, że przestrzega zaleceń lekarskich, głównie diety, przez całe życie. Większość osób starszych cierpiących na cukrzycę ma nadwagę, którą należy zredukować. Młodzi cukrzycy często mają niedowagę i powinni uzyskać właściwy ciężar ciała, odpowiadający ich wzrostowi. Trudno jest dokładnie obliczyć zapotrzebowanie energetyczne danej osoby – organizmy ludzkie zużywają różną ilość kalorii przy wykonywaniu tej samej pracy. U jednej osoby część energii (kalorii) dostarczonej przez spożyty pokarm zmienia się w ciepło wykorzystane przez organizm, u innej odłoży się „na zapas” w formie tkanki tłuszczowej.

Dietę ustala się tak, aby stosunek składników pokarmowych był stały w poszczególnych posiłkach. Należy spożywać śniadanie, obiad i kolację w małej objętości, ale składające się z urozmaiconych składników i o stałych porach, oraz trzy lekkie przekąski między nimi.

Ważne jest, by spożywać odpowiednie porcje węglowodanów złożonych (produkty zbożowe nieprzetworzone), a ograniczyć lub wyeliminować węglowodany proste (cukier, dżemy, miody, owoce, soki, słodycze).

• Z produktów białkowych stosuje się: chude mięso, ryby, jaja, mleko, niskotłuszczowe sery.

• Powinno się używać tylko łagodnych ziół i przypraw (koperek, szczypiorek, cebula, sok z cytryny, cynamon, wanilia).

Reklama

• Preferowane są tłuszcze roślinne, należy je podawać do gotowych potraw.

• Owoce w formie surowej i gotowanej należy stosować z umiarem!

• Dużą rolę w leczeniu cukrzycy za pomocą diety odgrywają warzywa, głównie surowe i kiszone. Dieta powinna zawierać znacznie więcej warzyw niż owoców.

• Potrawy przyrządza się metodą gotowania, duszenia i pieczenia – oczywiście, bez tłuszczu. Składników nie rozgotowuje się.

• Dziennie trzeba dostarczyć organizmowi 2-2,5 l płynów, w tym 1,5-2 l wody, herbaty ziołowej.

Profilaktyka powikłań zdrowotnych u diabetyka to odpowiednio dobrana dieta.

2020-01-28 11:31

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak karmić, ćwiczyć i relaksować oczy?

Niedziela Ogólnopolska 40/2018, str. 48

[ TEMATY ]

porady

rcfotostock/fotolia.com

Zaniedbania w tej dziedzinie mszczą się bardzo szybko i zostawiają ślady do końca życia. Dlatego warto zadbać o wzrok i wprowadzić kilka dobrych zwyczajów.

CZYTAJ DALEJ

Św. Marek, Ewangelista

[ TEMATY ]

św. Marek

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)
CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję