Biszkopt:
• 6 jajek (białka osobno)
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Krem:
• 500 g serka mascarpone
• 1 szklanka cukru pudru
• 600 ml śmietany 30%
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dodatkowo:
• puszka brzoskwiń
• 50 g wiórków kokosowych
• płatki migdałowe
Wykonanie:
Biszkopt: Mąki przesiać i zmieszać razem z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli. Mieszając drewnianą łyżką, dodawać cukier, następnie żółtka, a na koniec, delikatnie – mąki z proszkiem; mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 35 min.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Drewnianą łyżką dodawać serek, delikatnie mieszając. Krem podzielić na części.
Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Na każdym krążku rozsmarować część kremu i rozłożyć część brzoskwiń. Na wierzchu – tylko krem. Boki tortu posmarować kremem i obsypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ozdobić płatkami migdałowymi.