Reklama

Z zakonnej kuchni

Cukinia w panierce

Cukinia to świetne warzywo na każdą okazję, choć u nas wciąż zbyt mało popularne. Można ją piec, smażyć, zapiekać i nadziewać. My proponujemy bardzo prosty sposób na pyszne danie.

Niedziela Ogólnopolska 33/2018, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 2 duże cukinie lub 2 bakłażany
• 2 łyżki mąki
• 2 jajka
• 2-3 łyżki bułki tartej
• olej lub oliwa do smażenia
• sól

Wykonanie:
Umyte cukinie pokroić w skośne plastry o grubości ok. 1 cm – końce należy odrzucić. Jeśli potrawę przygotowujemy z bakłażanów, po usunięciu szypułki trzeba pokroić je w plastry tej samej grubości, następnie oprószyć solą i na 15 min zostawić na sicie, po czym przełożyć na papierowy ręcznik i dokładnie wysuszyć. Warzywa panierować w mące, rozkłóconych jajkach, i tartej bułce.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor ok. 2 min z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2018-08-14 11:02

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak u mamy

Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.

Zaczyn: Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia. 2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj. Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki. Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić zakwas na kolejny tydzień. ??Składniki ??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej ??5 dag drożdży ??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ??1/2 szklanki siemienia lnianego ??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika ??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ??3 łyżeczki soli ??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)
CZYTAJ DALEJ

Wiemy, kto obejmie parafię Najświętszego Serca Pana Jezusa w Przypkach

2025-07-31 13:08

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

Archidiecezja Warszawska

Abp Adrian Galbas mianował ks. Pawła Sokołowskiego administratorem parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Przypkach

Abp Adrian Galbas mianował ks. Pawła Sokołowskiego administratorem parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Przypkach

Abp Adrian Galbas mianował ks. Pawła Sokołowskiego administratorem parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Przypkach oraz rektorem Cmentarza Komunalnego Południowego w Antoninowie - poinformowało Biuro Prasowe Archidiecezji Warszawskiej. Proboszcz parafii w Przypkach jest oskarżony o zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem 68-letniego mężczyzny w kryzysie bezdomności. Metropolita warszawski zwrócił się do Stolicy Apostolskiej o wydalenie księdza ze stanu kapłańskiego.

"Ks. Paweł Sokołowski jako administrator parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Przypkach otrzymał wszystkie uprawnienia, które na mocy prawa kanonicznego przysługują proboszczom parafii Archidiecezji Warszawskiej" - informuje Archidiecezja Warszawska.
CZYTAJ DALEJ

Godzina "W" w Częstochowie

2025-08-01 22:41

[ TEMATY ]

Częstochowa

Powstanie Warszawskie

uroczystości

Karol Porwich / Niedziela

W piątek, 1 sierpnia w godzinę „W”, na dziedzińcu kościoła rektorskiego Najświętszego Imienia Maryi, minutą ciszy, przy dźwięku syren alarmowych, rozpoczęto oficjalne obchody 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego w Częstochowie.

Po oddaniu hołdu, uczestnicy, wśród których byli przedstawiciele wielu organizacji i stowarzyszeń, uczniowie z Korpus Kadetów, politycy i przedstawiciele magistratu miasta Częstochowy oraz władz powiatu, rozpoczęli wspólną modlitwę.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję