Składniki:
• 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
• ok. 1 kg białych szparagów
• 3 łyżki masła
• 2 żółtka
• 150 ml słodkiej śmietanki
• sok z cytryny
• przyprawy: sól, cukier, biały pieprz
Wykonanie:
Odciąć łykowate końce szparagów. Obrać je, zaczynając od strony główki. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić pokrojone w 2-3-centymetrowe kawałki szparagi. Wlać kilka łyżek bulionu i dusić 20 min na małym ogniu. Szparagi przetrzeć przez sito (z powodu włókien nie nadają się do miksowania). Połączyć z bulionem i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę dokładnie wymieszaną z żółtkami. Doprawić do smaku solą, cukrem, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zupę podawać samą, z groszkiem ptysiowym lub z uprażonymi płatkami migdałów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu