Ciasto:
• 5 żółtek
• 250 g margaryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie kisielu wiśniowego
• 2 szklanki wydrylowanych wiśni
Krem:
• 4 łyżki cukru
• 0,5 l mleka
• 2 opakowania budyniu śmietankowego
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 200 g masła
Wykonanie:
Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Dodać śmietanę oraz żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić na noc do lodówki. Dwie blaszki (25x35 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na cztery części. Dwiema częściami wylepić dwie blaszki. Z białek i cukru ubić pianę, dodać kisiel, wymieszać i wyłożyć na spody ciasta. Na piance ułożyć wiśnie i przykryć pozostałym ciastem. Tak przygotowane 2 placki piec w temp. 170°C ok. 45 min.
Na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu. Placki przekładać kremem i układać jeden na drugim. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie: Graziako