Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa koperkowa z kluseczkami

Zapach i smak świeżego koperku kojarzy się z latem, ze słońcem, dlatego warto go wykorzystać i zrobić pyszną zupę. Można ją podawać z lanymi kluseczkami (nasza propozycja), ale też np. z jajkiem, makaronem lub łososiem.

Niedziela Ogólnopolska 26/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 porcja włoszczyzny

• 1 łyżka masła

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• woda

Reklama

• 2 jajka

• 3 czubate łyżki mąki pszennej

• pęczek koperku

• ½ szklanki śmietany

• sól, przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, zalać sześcioma szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy i gotować na małym ogniu 15 min od chwili zagotowania. Bulion odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę. Doprawić do smaku. Podgrzać – nie zagotowywać.

Wykonanie: Graziako

2017-06-21 10:04

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Suszone pomidory

Pomidory przywieźli do Europy Hiszpanie w XVI wieku jako dzikie owoce od Indian z Meksyku lub Peru. Z czasem udoskonalono ich uprawę i wzbogacono ją o nowe odmiany. Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sosów i mięs. Można je łączyć z oliwą, olejem rzepakowym lub słonecznikowym, doprawiając kolorowym pieprzem, czosnkiem, suszoną cebulą, pestkami dyni czy słonecznika – w zależności od upodobań smakowych.

CZYTAJ DALEJ

Św. Wojciech - patron ewangelizacji zjednoczonej Europy

Pochodzenie, młodość i studia św. Wojciecha

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Obchody Dnia Włókniarza

2024-04-23 17:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Włókniarki z dawnych zakładów „Poltex” opowiedziały jak wyglądała ich praca w czasach świetności przemysłu włókienniczego w Łodzi. Opowieści ubogaciły występy muzyczne, warsztaty i poczęstunek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję