Reklama

Niedziela Kielecka

Święto Chleba w Tokarni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W skansenie w Tokarni od kilku lat przyjęło się wydarzenie pn. Święto Chleba. Prezentacje i prelekcje uczą, jak trudna i daleka jest droga do tego, aby powstał bochen chleba. Ten prawdziwy, wypieczony z polskiego zboża, na zakwasie.

Podczas święta 28 sierpnia 2016 r. zaprezentowano różne sposoby przemiału, zarówno w wiatraku, młynie pływającym – „Bździelu”, ale również w najbardziej tradycyjnych żarnach. Była to także okazja do zapoznania się z kulturą kaszubską. Uczestnicy święta mogli również obserwować wyrób pieczywa... indyjskiego. Pokaz prowadził pochodzący z Indii Sange Sood, kucharz znany m.in. z popularnego programu telewizyjnego MasterChef.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jednak spotkanie było poświęcona przede wszystkim polskim wypiekom. Powstawanie chleba i masła według starodawnych receptur można było zobaczyć w stojącej w Parku Etnograficznym chacie z Kaliny Małej. Odwiedzający obejrzeli także prezentacje obrzędów dożynkowych. Oczywiście, tradycyjny polski chleb można było w Tokarni zjeść. Zadbały o to członkinie kół gospodyń wiejskich, które ustawiły tam stragany ze swoimi specjałami.

Muzeum Wsi Kieleckiej podtrzymuje tradycję polskiej kuchni. „Multimedialna książka kucharska”, która powstała w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” jest już dostępna na stronie: www.mwk.com.pl . Zawiera przepisy na potrawy regionalne oparte na produkcie lokalnym: soczewioki, chrzanica, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, barszcz chłopski z fasolą, chłopskie jadło oraz gęś z gruszkami i morelą. Na sześciu filmach ciekawe przepisy prezentują uczestnicy warsztatów kulinarnych. Odbywały się one w czerwcu w Kuźni Smaków w Tokarni, a wzięły w nich udział osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne w powiecie kieleckim. Warsztaty prowadzili mistrzowie kuchni. Książka kucharska jest elementem projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.

2016-09-14 14:17

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chleba naszego powszedniego...

Niedziela podlaska 34/2024, str. I

[ TEMATY ]

święto chleba

Agnieszka Bolewska-Iwaniuk

Wniesienie wieńca dożynkowego

Wniesienie wieńca dożynkowego

Mszą św. w zabytkowym kościele Wszystkich Świętych w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu rozpoczęło się 22. Podlaskie Święto Chleba.

W niedzielę, 11 sierpnia zgodnie z tradycją dziękowano za tegoroczne plony, powstający z nich chleb i pracę wszystkich, którzy przyczyniają się do jego wytworzenia, m.in. rolników, młynarzy, piekarzy, cukierników, pszczelarzy.
CZYTAJ DALEJ

Ks. Piotr Pawlukiewicz: Kochani, my tutaj, na ziemi, jesteśmy tylko na chwilę

[ TEMATY ]

ks. Piotr Pawlukiewicz

Fragment okadki książkim "Przestań się bać"

Po to zaliczamy teraz te wszystkie spowiedzi, po to czytamy Biblię, po to się kształcimy, po to doskonalimy się w miłości, żeby kiedyś pojechać z całą rodziną do nieba - mówił ks. Piotr Pawlukiewicz.

„Nie szukajcie chleba ziemskiego, który ginie, tylko tego chleba, który trwa na wieki”. Kiedy słyszymy to przeciwstawienie chleba, który ginie, i chleba, który trwa na wieki, możemy pomyśleć o grahamce ze sklepu i Najśwętszym Sakramencie w tabernakulum. Dwa różne rodzaje chleba, a oba spożywamy tu, na ziemi. Słowo „chleb” ma jednak nie tylko dosłowne znaczenie. „Chleb doczesny” to również wszystko, na czym chcemy zbudować swoją ziemską egzystencję. „Chlebem” może być dla nas dobre samopoczucie, jasność intelektualna, jakaś relacja, w której po ludzku jest nam dobrze.
CZYTAJ DALEJ

Papież apeluje o rozejm i negocjacje w strefach konfliktów

2025-11-09 12:28

Vatican Media

O podjęcie działań na rzecz zawieszenia broni i podjęcia negocjacji tam, gdzie toczą się walki zaapelował Ojciec Święty po odmówieniu modlitwy „Anioł Pański” i udzieleniu apostolskiego błogosławieństwa.

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję