Reklama

Niedziela Podlaska

16. Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu

Msza św. pod przewodnictwem bp. Tadeusza Pikusa rozpoczęła tegoroczne Święto Chleba w Ciechanowcu. W koncelebrze uczestniczył sekretarz Księdza Biskupa ks. Tomasz Szmurło

Niedziela podlaska 35/2016, str. 1-2

[ TEMATY ]

dożynki

Agnieszka Bolewska-Iwaniuk

Z kościoła uczestnicy przejechali do muzeum zaprzęgami konnymi

Z kościoła uczestnicy przejechali do muzeum zaprzęgami konnymi

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W niedzielę 14 sierpnia uczestnicy uroczystości zebrali się w kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Ciechanowcu, by dziękować Bogu za chleb powszedni, za trud pracy rolników i piekarzy. Wiernych powitał proboszcz parafii ks. Tadeusz Kryński słowami: – W dniu wdzięczności Bogu i ludziom za wszystkie dary, które dziś skupia w sobie bochen chleba, wszystkich serdecznie witam, pozdrawiam i dziękuję za tworzenie tej wspaniałej wspólnoty. Chleb łamany i dzielony we wspólnocie bardzo smakuje, podtrzymuje życie i zawsze będzie potrzebny.

W Eucharystii uczestniczyli przedstawiciele parlamentu, samorządowcy i przedstawiciele instytucji różnych szczebli, chór, kapele, zespoły artystyczne, rolnicy, młynarze, piekarze, przedsiębiorcy, goście i parafianie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W homilii bp Pikus mówił, że jest to święto niezwykłe. – Źródłem życia jest Bóg, a człowiek przekazuje życie następnemu pokoleniu, ale do życia potrzebny jest pokarm. Zanim Bóg dał życie światu i człowiekowi, przygotował pokarm. Kiedy stworzył świat, na końcu stworzył człowieka – mówi Pismo Święte – i powiedział: „Panuj, rządź mądrze, abyś mógł żyć godnie”. Mówimy, że chleb jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich, ale pamiętajmy że jest on darem Bożym. Nawiązując zaś do słów Ewangelii (Mt 14, 13-21), zwracał uwagę, że Chrystus angażuje Apostołów, mówiąc: „Wy dajcie im jeść”, i podobnie zwraca się do nas, byśmy współdziałali i wykonywali zadania, które od Boga pochodzą. Jak Bóg jest miłosierny, tak my mamy być miłosierni i dzielić się z innymi. – Zanim Chrystus przekazał nam pokarm na życie wieczne na krzyżu, przygotował wcześniej stół – pokarm na życie wieczne, a przygotowanie tego stołu zlecił uczniom. Uczniowie nakryli stół, a Chrystus dokonał cudu. Współistnienie pomiędzy ludźmi i Bogiem wymaga naszego zaangażowania – mówił Ksiądz Biskup, podkreślając, że nie możemy tylko czekać na współdziałanie Boga, ale potrzebny jest nasz udział, nasze zaangażowanie.

Reklama

Dyrektor Muzeum Rolnictwa Dorota Łapiak dziękowała Pasterzowi diecezji za Mszę św., duchowy patronat i obecność w tym ważnym dla wspólnoty dniu. – Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, opartego na symbolice, zwyczajach i obrzędach – zaznaczyła.

Parafianie i goście rozpoczęli wspólne świętowanie, modląc się u stóp Matki Bożej Ciechanowieckiej, która jest nazywana Matką Słuchającą.

Z kościoła uczestnicy przejechali do Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka zaprzęgami konnymi. Cykl wydarzeń przygotowanych w muzeum rozpoczęło dzielenie się chlebem wypieczonym przez piekarzy z Ciechanowca. Prezentowano tradycyjny wypiek chleba w plenerowym piecu chlebowym i dawne zwyczaje żniwne, ceremonię dożynkową, święcenie zwierząt i konkurs równianek. A to wszystko, by zachować i przekazać kolejnym pokoleniom tradycje związane z pracą rolnika, wzmocnić poczucie tożsamości regionalnej i chronić dziedzictwo kultury ludowej.

16. Podlasie Święto Chleba patronatem narodowym objął Prezydent RP Andrzej Duda.

2016-08-25 08:25

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dożynki w Kamyku

Niedziela częstochowska 40/2012

[ TEMATY ]

dożynki

GRAZIAKO/NIEDZIELA

Dożynki w parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Kamyku 9 września połączone były z otwarciem „Folwarku” firmy Consonni własności państwa Bartelaków

Zaproszenia zostały wysłane dużo wcześniej - do znajomych, sąsiadów, mieszkańców Borowianki i Kamyka. Chęć udziału trzeba było potwierdzić bezpośrednio w Consonni. Zgłosiło się ponad 600 osób. Dla każdego przygotowano darmowy obiad. - Tym wspólnym świętem chcieliśmy oficjalnie zainaugurować działalność „Folwarku Kamyk” naszego nowego „dziecka” - wyjaśnia właściciel Consonni Zdzisław Bartelak. - Jesteśmy zaszczyceni, że zechcieli Państwo przyjąć zaproszenie i ten czas spędzić razem z nami.
Zanim jednak rozpoczęto biesiadę, uroczystą Mszą św. w miejscowym kościele podziękowano Panu Boga za błogosławieństwo w tegorocznych zbiorach, które były bardzo udane. Mszy św. koncelebrowanej przez licznie przybyłych kapłanów z sąsiednich parafii, a także salezjanów, którzy mają nowicjat w niedalekim Kopcu, przewodniczył proboszcz parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Kamyku ks. Wiesław Żygadło. Rolnicy staropolskim zwyczajem przynieśli na ołtarz plony swojej pracy - chleby wypieczone z tegorocznej mąki, warzywa i owoce sadów oraz wieńce. O urodzie i bogactwie polskiej ziemi, których nie można zmarnować, mówił w homilii ks. Henryk Skórski z Ustronia. Były też podziękowania od władz powiatowych i wojewódzkich. W uroczystościach obok miejscowych władz wzięła udział Aleksandra Banasiak, wicemarszałek sejmiku województwa śląskiego, która na zakończenie Mszy św. odczytała specjalne podziękowania dla rolników.
Następnie uformował się barwny korowód. W kuchniach „Folwarku” podawano do wyboru karkówkę z grilla, wędzonego pstrąga, pierogi ruskie z boczkiem lub pierogi ze śliwkami i śmietanką, a na deser wyśmienite lody. Można było skosztować kawy sprowadzanej z Gwatemali, a na miejscu wypalanej, piwa domowej produkcji. Przez cały czas trwała kwesta na odnowienie schodów w kościele parafialnym.
- Po to właśnie „Folwark” powstał, aby tu wspólnie odpoczywać, bawić się, rozmawiać - wyjaśnia Zdzisław Bartelak. - Wszystko to zrobiliśmy dla mieszkańców tej ziemi, żeby zachować dawne tradycje polskiej wsi. Tu się urodziłem i tu są moje korzenie.
20 lat temu wraz z żoną Haliną i synami postanowili osiąść na ojcowiźnie. Założyli firmę cukierniczo-piekarniczą. Zasłynęli ze wspaniałych lodów i ciast, zwłaszcza babki Panettone. Z czasem powstawały cukiernie, a następnie delikatesy Consonni. Do firmy dołączyli dorośli synowie. Każdy zajął się tym, co go najbardziej fascynowało. Jeden sprowadzaniem i wypalaniem kawy, na której temat wie niemal wszystko, drugi delikatesami, w których można kupić slowfoodowe produkty z całego świata. Pani Halina zajmuje się designem firmy, projektowaniem opakowań, wystrojem wnętrz. Najnowszym ich projektem jest „Folwark”.
- Wszystko to udało się osiągnąć dlatego, że mam wokół siebie życzliwych ludzi, którzy mi zaufali - mówi Zdzisław Bartelak. - To nie ja, to oni to wszystko stworzyli, moja rodzina i wielu młodych zdolnych ludzi, którzy chcą coś zrobić. Spotkaliśmy się też z wielką życzliwością okolicznych mieszkańców. Fachowcy, którym zlecamy prace, wykonują je nie tylko po to, by zarobić pieniądze, ale wkładają w to całe serce. „Folwark” jest najlepszym przykładem, że można coś stworzyć, gdy się nie odpuści. Powstał po to, żeby służył ludziom, którzy tu żyją. Chcemy dać szansę, żeby każdy mógł się spełnić, zrealizować. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, który da mu satysfakcję, proszę do nas przyjść, a my mu pomożemy, bo warto zrobić coś dla swojej małej ojczyzny - zachęca Zdzisław Bartelak.

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

Wytrwajcie w miłości mojej!

2024-05-03 22:24

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Agata Kowalska

Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.

Ewangelia (J 15, 9-17)

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję