Reklama

Z zakonnej kuchni

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Z dodatkiem mięsa np. z wywaru można podawać barszcz jako sycące danie jednogarnkowe. Można też podawać z ziemniakami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 litry wywaru mięsnego

• 1 marchewka

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 pietruszka

• kawałek selera

• 1 ząbek czosnku

• 3 duże czerwone buraki

• kawałek białej kapusty (40 dag)

• przyprawy: sól, pieprz , 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe

• sok z cytryny

• pół szklanki kwaśnej śmietany 18-proc.

• 25 dag jasia (fasolki)

• koperek do posypania

Wykonanie:

Fasolkę namoczyć, najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić. Do wywaru mięsnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew, pietruszkę i seler. Gotować 15 minut, po czym dodać starte na grubych oczkach tarki buraki i grubo zszatkowaną kapustę. Ugotować do miękkości. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ugotowaną fasolą, posypać koperkiem.

Wykonanie: Graziako

2016-02-17 08:57

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy warto jeść orzechy włoskie?

Niedziela Ogólnopolska 10/2024, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe.Stock

Owoce orzecha włoskiego, mimo wysokiej kaloryczności, zalicza się do najzdrowszych orzechów.

Orzech włoski to drzewo owocowe naturalnie występujące na terenach Azji oraz południowej Europy. Drzewo uprawiano również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. W naszym kraju orzech włoski jest już od setek lat. Uprawą zajmują się głównie mieszkańcy południowej oraz południowo-wschodniej części kraju.
CZYTAJ DALEJ

Ten obraz Matki Bożej ma 500 lat. Tysiące pielgrzymów przybędą na Wielki Odpust

2025-07-02 14:08

[ TEMATY ]

Tuchów

diecezja tarnowska

Wielki Odpust

święto Najświętszej Maryi Panny Tuchowskiej

500 lat

br. Grzegorz Pruś CSsR oraz p. Krzysztof Jasiński

Tysiące pielgrzymów przybędą w tych dniach do Tuchowa, gdzie rozpoczął się Wielki Odpust ku czci Matki Bożej. Dziś 2 lipca w liturgii przypada święto Najświętszej Maryi Panny Tuchowskiej. Obraz Matki Bożej ma ok. 500 lat.

Kult maryjny jest żywy, a ludzie od wieków wypraszają tutaj wiele łask. Tak jest do dziś - mówi redemptorysta o. Grzegorz Gut, proboszcz i kustosz Sanktuarium Matki Bożej Tuchowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV dał impuls, wierni odkrywają chorał gregoriański

Papież Leon rozbudził na nowo zainteresowanie chorałem gregoriańskim. Inicjatywa „Śpiewajmy z Papieżem” spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem na całym świecie. Okazało się, że łacińska liturgia łączy wiernych różnych kultur i języków – mówi Radiu Watykańskiemu o. Robert Mehlhart OP, dyrektor Papieskiego Instytutu Muzyki Sakralnej.

Przypomina on, że już w pierwszych dniach swego pontyfikatu Leon XIV zaskoczył wiernych swoim śpiewem. Śpiewał po łacinie części stałe Mszy św., a w niedzielę modlitwę Regina Caeli. To skłoniło Papieski Instytut Muzyki Sakralnej do przygotowania serii krótkich filmów, które uczą, jak śpiewać z Papieżem, by aktywnie uczestniczyć w jego liturgii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję