Reklama

Z zakonnej kuchni

Strogonow

Karnawał to czas balów i spotkań towarzyskich. Najlepiej na taką okazję zaserwować sycące danie jednogarnkowe. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg karczku

• ¾ kg pieczarek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 kostka smalcu

• 1 cebula

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

• ¾ szklanki mąki pszennej

• 1 jajko

• przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Mięso pokroić w paski i partiami smażyć na smalcu na małym ogniu (mięso ma się podsmażyć, a nie udusić). Zrumienione mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby było przykryte. Dusić do miękkości. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, udusić z pokrojoną w piórka cebulą. Dodać do mięsa.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Mąkę i jajko z dodatkiem soli utrzeć na zacierki. Zagęścić potrawę.

Wykonanie: Graziako

2016-01-05 08:30

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa po syczuańsku

Zupę syczuańską poleca pani Krystyna Szymonik

• 0,5 kg mięsa mielonego • 2 cebule • 5 łyżek oliwy • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka czerwonej fasoli • 1 puszka całych pomidorów bez skórek • 3-4 ogórki kiszone • 1 podłużny kremowy serek topiony • natka pietruszki • kawałek żółtego sera
CZYTAJ DALEJ

Watykan: pierwsza medytacja dla kardynałów przed konklawe

2025-04-29 16:25

[ TEMATY ]

Watykan

Vatican Media

W takim momencie, pełnym konsekwencji dla Kościoła, jak wybór Papieża Rzymu i Pasterza Kościoła trzeba wszystkie myśli skoncentrować wokół osoby Jezusa - mówił do kardynałów o. Donato Ogliari OSB podczas medytacji na Kongregacji Generalnej 29 kwietnia. „Niech zatem Chrystus będzie waszą gwiazdą przewodnią i zarazem kompasem waszych oczekiwań, spotkań, dialogów, wyborów, które będziecie musieli podjąć” - mówił kaznodzieja.

W poniedziałek do członków Kolegium Kardynalskiego została wygłoszona pierwsza z dwóch medytacji, które są przewidziane przed rozpoczęciem konklawe. Dzisiejszą wygłosił o. Donato Ogliari OSB.
CZYTAJ DALEJ

O. Tomasz Maniura OMI zakończy posługę w Oblackim Centrum Młodzieży NINIWA

2025-04-30 15:28

[ TEMATY ]

Kokotek

Festiwal Życia w Kokotku

Magdalena Lewandowska/Niedziela

O. Tomasz Maniura opowiadał o festiwalu Życia

O. Tomasz Maniura opowiadał o festiwalu Życia

„Wszystko ma swój czas” - napisał o. Tomasz Maniura OMI, ogłaszając zakończenie swojej siedemnastoletniej posługi w Oblackim Centrum Młodzieży NINIWA w Kokotku oraz Duszpasterza Młodzieży Polskiej Prowincji Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej. O swojej decyzji zakonnik poinformował dziś za pośrednictwem mediów społecznościowych.

Jak podkreślił w opublikowanym wpisie, czas jego zaangażowania w dzieło NINIWY i Festiwalu Życia był „piękny i intensywny”, ale nadszedł moment, by „złapać dystans i bardziej zająć się sobą i swoim życiem duchowym”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję