Ciasto:
• 5 jajek
• 1/2 szklanki cukru
• niepełna szklanka mąki krupczatki
Krem:
• 1/4 l śmietany kremówki (30%)
• 1/2 szklanki cukru pudru
• śmietan-fix
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1/2 kg świeżych truskawek
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę, a następnie, delikatnie mieszając, po trochu dodawać mąkę (nie dodawać proszku do pieczenia). Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 30 min, aż boki odejdą od blachy. Po upieczeniu ciasto nakryć ściereczką, odwrócić i zrolować razem ze ściereczką – aż do wystudzenia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przekroić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać.
Krem nałożyć na ciasto, poukładać truskawki i zrolować. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wykonanie: Graziako