Reklama

Niedziela Podlaska

Sokołowski Ośrodek Kultury na nowo otwarty

1 października w wypełnionej po brzegi sali wyremontowanego Ośrodka Kultury w Sokołowie Podlaskim dokonano uroczystego poświęcenia zrewitalizowanego i zmodernizowanego budynku

Niedziela podlaska 42/2014, str. 7

[ TEMATY ]

poświęcenie

Karolina Skibniewska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gościem honorowym uroczystości był biskup drohiczyński Tadeusz Pikus, który poświęcił budynek i życzył pracownikom instytucji i mieszkańcom miasta, aby rozwijali się nie tylko kulturowo, ale przede wszystkim duchowo. „Jesteśmy powołani po to, aby wzrastać w pewnych granicach, a rozwijać się bez granic” – mówił Ksiądz Biskup.

Główną część uroczystości stanowiły podziękowania osobom, które pomogły doprowadzić do długo wyczekiwanego remontu. Zwieńczeniem wieczoru był koncert Orkiestry Sinfonia Viva pod dyrekcją Tomasza Radziwonowicza z udziałem wybitnego pianisty Karola Radziwonowicza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W latach 70. Sokołowski Ośrodek Kultury niemal spłonął. Od tamtej pory, choć zmieniali się dyrektorzy placówki i zmieniały się czasy, nadal brakowało pieniędzy na gruntowny remont. Jak przypomniała podczas uroczystości była dyrektor, a obecnie senator Maria Koc, prowizorka trwała kilkadziesiąt lat. Dopiero w 2006 r. Rada Miasta Sokołów Podlaski podjęła decyzję o tym, że miejski ośrodek kultury otrzyma pieniądze na stworzenie dokumentacji technicznej, niezbędnej do remontu placówki. Dwa lata później udało się zdobyć także pozwolenia na budowę, niestety nie udało się otrzymać żadnych środków zewnętrznych. Tak było do 2013 r. – przypomniał burmistrz miasta Bogusław Karakula. Zaznaczył również, że prawdziwie męską decyzją było podjęcie przez radnych decyzji o rozpoczęciu remontu SOK.

Miasto zaciągnęło kredyt długoterminowy, a w ciągu minionego roku udało się m.in. przebudować salę widowiskowo-kinową oraz scenę, wymienić dach, wykonać termomodernizację i osuszenie budynku, adaptację części strychu oraz dostosować budynek dla potrzeb osób niepełnosprawnych.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele: władz parlamentarnych i samorządowych, firm i instytucji oraz placówek oświatowych i kulturalnych działających na terenie Sokołowa Podlaskiego, Węgrowa i Siedlec. Obecni byli także architekci oraz właściciele firmy z Warszawy, która pracowała na kilka zmian, aby zmienić oblicze ośrodka. Nie zabrakło również księży z sokołowskich i węgrowskich parafii. Obecni zapewniali, że są oczarowani nowym obliczem SOK.

Spotkanie prowadziły senator Maria Koc i pełniąca obowiązki dyrektor SOK Iwona Kopiwoda.

2014-10-15 16:08

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rocznica poświęcenia katedry

Niedziela zamojsko-lubaczowska 46/2021, str. I

[ TEMATY ]

rocznica

katedra

poświęcenie

Ks. Krzysztof Hawro

Prezbiterium zamojskiej katedry

Prezbiterium zamojskiej katedry

Trudno sobie wyobrazić spacer po zamojskim Starym Mieście bez odwiedzenia pięknej katedry, która dumnie wznosi się nad jego uliczkami.

Nie tylko kroki turystów zwiedzających Hetmański Gród, ale także mieszkańców miasta i okolicznych wsi kierują się często do tej wyjątkowej, bogatej w historię i zabytki świątyni. Nie ma się co dziwić, wszak to dawna kolegiata, a dziś katedra – matka kościołów diecezji zamojsko-lubaczowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Życie Abrahama było początkiem historii zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 8, 51-59.

Czwartek, 10 kwietnia. Wielki Post
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję