Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasto babci Poli

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zalety ciasta:

* jest zdrowe – dla tych, którzy muszą ograniczyć cholesterol

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

* można w domu nie mieć jajek i upiec piękne ciasto, które wygląda, jakby wbiło się do niego tuzin jaj

* wolno się starzeje

* można wykorzystać jesienne dary ogrodu

Przepis na ciasto nadesłała nasza czytelniczka p. Maria Pleśniak

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 5 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• 1 słoiczek (po dżemie) przecieru z dyni
• ¼ płaskiej łyżeczki soli
• 2 żółtka (można wcale nie dawać)
• 13 kostki masła

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży – dodać je do ¼ szklanki mleka wymieszanej z łyżką mąki i łyżką cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W większej misce zalać mąkę gorącym mlekiem podgrzanym z dynią. Dodać cukier, sól i wymieszać. Do tego wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wymieszać. Dodać schłodzone roztopione masło, żółtka i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę z równej ilości masła i cukru, podwójnej ilości mąki i ½ łyżeczki cukru wanilinowego. Posypać ciasto kruszonką. Gdy wyrośnie (podwoi objętość), piec w 180°C 40 min.

2014-09-30 15:12

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

25 dag płatów makaronu lasagne 4 kolorowe papryki 2 czerwone cebule 1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce) cukinia bakłażan 2 ząbki świeżego czosnku oliwa z wytłoczyn oliwek 25 dag koziego sera 25 dag mozzarelli 1 l mleka 10 dag masła 10 dag mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej kilka gałązek świeżego oregano sól ostra papryczka
CZYTAJ DALEJ

Żywa pamięć

2025-03-04 13:58

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 20

[ TEMATY ]

homilia

Adobe Stock

Zjawisko niepamięci stanowi życiową wartość. Gdy wspominamy dawne czasy, niejednokrotnie idealizujemy przeżyte wydarzenia. Uczucia, jakie im wtedy towarzyszyły, wydają się dziś przyjemniejsze, niż były wówczas, okoliczności zdają się bardziej sprzyjające, a dalekosiężne skutki – owocniejsze.

Zdarza się także, że odczuwany wówczas ból dzisiaj jawi się jako mniejszy, niż był w rzeczywistości, a porażka straciła swą gorycz. Z perspektywy czasu nawet przykre przeżycia potrafimy ocenić jako potrzebne. Post factum okazywało się, że dzięki nim dojrzeliśmy, ujrzeliśmy siebie czy sprawy we właściwym świetle i proporcjach. Uświadomiliśmy sobie konieczność zmian, dostrzegliśmy nieznaną nam wcześniej rzeczywistość. Staliśmy się uważniejsi, wrażliwsi, bardziej wyrozumiali i empatyczni. Niepamięć bywa jednak także wadą. Potrafimy zapomnieć o dobru, którego doświadczyliśmy od innych, przypisywać wyłącznie własnej mocy przeróżne osiągnięcia, podczas gdy faktycznie przyczyniali się do nich także inni. Jeszcze gorzej byłoby, gdybyśmy zapomnieli o łaskawości, dobru, hojności czy miłosierdziu Boga. Grożą nam wtedy zatwardziałość serca i duchowa ślepota. Postawy żywej pamięci uczy u progu Wielkiego Postu Księga Powtórzonego Prawa, dając modlitwę wdzięczności Bogu za otrzymane od Niego dary, teraz i w przeszłości, w życiu osobistym i narodowym.
CZYTAJ DALEJ

Promocja lektoratu

2025-03-09 15:32

Renata Czerwińska

W parafii św. Michała Archanioła bp Józef Szamocki udzielił posługi lektoratu Pawłowi Malinowskiemu.

Klerykowi towarzyszyli krewni, przyjaciele, społeczność seminaryjna oraz członkowie michalickiej parafii, z której się wywodzi.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA
Niebędnik Katolika drukowany

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję